Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bilincsben vitték el a rendőrök az Audi Hungária Független Szakszervezet két tagját


Orbán Viktor miniszterelnök emblémát ragaszt egy készülő autóra a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én
Orbán Viktor miniszterelnök emblémát ragaszt egy készülő autóra a győri Audi-gyárban 2020. június 15-én

Bilincsben vittek el a rendőrök két elnökségi tagot az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) bizalmas értekezletéről. Néhány napja már megírtuk, hogy a rendőrség közokirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozott az ügyben, azt pedig már hónapok óta sejteni lehetett, hogy a hűtlen kezelés gyanúja is fennállhat a csaknem tízezer tagot számláló, évi háromszázmillióból gazdálkodó szakszervezetnél, amelynek pénzügyi jelentéseivel évek óta baj van.

A Telex szerint a rendőrség fellépése teljes döbbenetet váltott ki az Audi Hungária Független Szakszervezet tagjaiból, miután a bizalmas értekezletről a rendőrök két elnökségi tagot is bilincsben vittek el. A szakszervezet irodáit jelenleg átvizsgálják, és házkutatást is tartanak. Arról már néhány napja részletesen írtunk, hogy a rendőrség hónapok óta nyomoz az ügyben, és hamarosan házkutatások és letartóztatások várhatók.

Ugyanis papíron nem sok minden stimmel az AHFSZ pénzügyi beszámolóival. A szakszervezet 2020-as beszámolóját kétszer is beadták. Az első verzióban csaknem 93 milliós veszteséget könyveltek el, négy hónappal később pedig már 93 pluszt írtak bele, amit sikerült úgy összehozniuk, hogy 92,7 millióval csökkentették az anyagjellegű kiadásokat. Az Átlátszó szerint más furcsaság is van a beszámolókban. Az egyik, hogy a májusban leadottban 568 millió szerepel, míg a szeptemberiben százmillióval kevesebb.

A szakszervezet 2021-es beszámolóját a leadás után háromszor is átírták. Az első verziójuk mínusz 366,5 millióra sikeredett, a szeptemberi eredmény mínusz 234 millióra mérséklődött, év vége előtt nem sokkal mínusz 233 milliónál tartottak. Kiderült az is, hogy a szakszervezet nem alkalmazott könyvvizsgálót, pedig kormányrendelet mondja ki, hogy ez kötelező azoknál a szervezeteknél, amelyeknél az éves bevétel meghaladja a háromszázmillió forintot az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG