Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biodóm: a főváros nem fűti tovább a pénznyelő torzót


Az 1,7 hektárnyi területen épülő, fedett állat- és növénypark, a városligeti Biodóm 2020. december 29-én
Az 1,7 hektárnyi területen épülő, fedett állat- és növénypark, a városligeti Biodóm 2020. december 29-én

Nem kezdte el fűteni az idei szezonban a négy éve félkészen otthagyott kormányzati beruházást, a Biodómot a főváros, emiatt tönkremehet a többmilliárdos fóliamembrán tetőszerkezet. Tavaly végül végig volt fűtés, novembertől májusig a fenntartás félmilliárd forintjába került Budapestnek, amely nem képes tovább fedezni a költségeket.

A Fővárosi Önkormányzat mostantól nem fizeti a Biodóm számláit – mondta a Népszavának Bősz Anett. A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint már többször elmondták, hogy a kormány által elvont források miatt nem tudják fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit.

A Fővárosi Állat- és Növénykert (Fánk) összesítése szerint 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintba került a Biodóm csökkentett üzemmódú fenntartása. Ebből a személyi kiadások 119 milliót, a dologiak 348 milliót, míg az egyéb kiadások 18 milliót tettek ki; a járulékok további negyvenmillió forinttal terhelték a fővárosi költségvetést – ismertette Bősz Anett. A félkész létesítmény hasznosításából 36 millió forint jött be, így Budapestnek havi mintegy ötvenmilliót kellett költenie a Biodómra.

A városvezetés már tavaly is jelezte, hogy dönteni kell: idősotthonait, szociális intézményeit fűti, működteti, vagy egy üres építményre költ.

Ahogy arról beszámoltunk, tavaly kialakítottak egy olyan megoldást, hogy a Széchenyi fürdő termálvizét megkeringették a Biodómban, ami jó a fürdőnek is, amely amúgy is hűtené a gyógyvizet, és jó a Biodómnak is, mert ezzel a megoldással sokat spórolnak a fűtésszámlán. Ennek köszönhető, hogy tavaly decemberben 17 millió, idén januárban pedig 28 millió forint volt a fűtésszámla. Az áram költsége nagyjából havi öt-hatmillió forint volt. A rossz anyagi helyzetben lévő fővárosnak azonban ez is nagy kiadás, de mégis úgy döntöttek, hogy nem hagyják amortizálódni a Biodómot – mondta idén februárban a Szabad Európának Bősz Anett.

Korábbi cikkünk a témában: Főváros: Még 45 milliárd forintra van szükség a Biodóm befejezéséhez

Azért volt fontos a temperáló fűtés fenntartása, mert ha a levegő hőmérséklete néhány hétnél tovább 14 fok alá csökken az épületben, tönkremennek a tetőszerkezet többrétegű fóliamembrán elemei, amelyek darabja hatmillió forint.

A főpolgármester-helyettes szerint a fővárosnak mint tulajdonosnak fenntartói kötelezettségei vannak, de a beruházáshoz semmi köze nem volt, és most sincs, jelenleg is a kormány oldalán pattog a labda, mert ez egy állami beruházás. A Biodóm azért nem tudott elkezdeni működni és bevételt termelni, mert a kormány nem adott pénzt a befejezésére, de a fővárosnak fizetnie kell a fenntartási költségeket.

Még 2018-ban állapodott meg arról a kormány és a főváros, hogy 60:40 százalékos arányban fedezik a berendezés költségeit. Ez lett volna az a 26 milliárd forint, amelyet még Persányi Miklós kért a kormánytól, de már nem kapott meg.

„Jelenlegi ismereteink szerint nagyságrendileg 45 milliárd forint hiányzik a Biodóm befejezéséhez. Lázár János kezében vagyunk, és ő inkább leállít beruházásokat, mint befejez. Csak feltételezésekre tudunk támaszkodni, mert nem mond konkrétumot a fővárosnak a kormány” – nyilatkozta februárban Bősz Anett.

A Népszavának most azt mondta: nagyságrendileg hatvanmilliárd forintra lenne szükség a létesítmény befejezéséhez és berendezéséhez.

„Ennyi pedig láthatóan nemcsak a főváros kasszájában, de az erősen forráshiányos központi költségvetésben sincs erre” – fogalmazott.

Egyelőre nem látszik, hogy mi lesz a Biodómmal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:18 0:00
XS
SM
MD
LG