Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bírálatok kereszttüzében a kínai látogatásra készülő német kancellár


Olaf Scholz német kancellár
Olaf Scholz német kancellár

Olaf Scholz pénteken egy német üzleti delegáció élén Pekingbe utazik, amit hazájában és az Európai Unióban is sokan rossz szemmel néznek, mondván, hogy a Hszi Csin-ping kínai elnök újraválasztását követő vizit Berlin szűklátókörűségét és naivitását jelzi.

A német kancellár az első európai uniós tagállami vezető, aki a koronavírus-járvány kirobbanása óta a kelet-ázsiai országba látogat. Erre röviddel azt követően kerül sor, hogy Hszit a Kínai Kommunista Párt kongresszusa a harmadik mandátumára is felhatalmazta.

Egyesek a vizitben annak a jelét látják, hogy bár Európa – részben a korábbi megalkuvó Oroszország-politikájából leszűrt tanulságok miatt – keményebb álláspontra akar helyezkedni Kínával kapcsolatban, Németország továbbra is a gazdasági érdekeit kívánja előtérbe helyezni.

Szerintük ezt példázza az is, hogy a német kormány hat miniszter tiltakozása ellenére végül beleegyezett előző héten, hogy a COSCO Shipping kínai hajózási csoport részesedést szerezzen az ország legnagyobb konténertermináljának üzemeltetésében.

Ebben a cikkben arról írtunk, hogy részesedést szerzett egy kínai cég Németország legnagyobb konténertermináljának üzemeltetésében.

Annalena Baerbock külügyminiszter, aki élesen bírálta az előbb említett ügyletet, kedden Németország Kína-politikájának módosítására szólított fel.

Thierry Breton belső piacért felelős EU-biztos pedig azt hangsúlyozta, hogy a kontinens országainak és vállalatainak fel kell ismerniük, hogy Kína az Európai Unió riválisa, és ennek megfelelően kellene eljárni a kínai beruházások jóváhagyása során.

Eközben Franziska Brantner, a berlini gazdasági tárca államtitkára nagyobb kölcsönösséget, a szellemi tulajdon hatékonyabb védelmét és jobb piaci hozzáférést sürgetett a német–kínai kapcsolatban.

Ugyanakkor a német kereskedelmi kamara kínai tagozata üdvözölte a látogatást, és leszögezte, hogy „a politikai eszmecsere jelenti a működő gazdasági kapcsolatok gerincét”.

Jens Hildebrandt, az igazgatóság egyik tagja kiemelte: „Mindig jobb beszélni egymással, mint egymásról.”

Készült a dpa tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG