Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bírálják a Teslát, amiért bemutatótermet nyitott Hszincsiangban


Kínában készült Tesla 3-asok szállítás előtt a sanghaji gyárban 2020. január 7-én

Kritika érte az amerikai Tesla elektromosautó-gyártót az Egyesült Államokban, miután bemutatótermet nyitott a kínai Hszincsiang régióban, ahol a tisztségviselőket a muszlim, török nyelvű őslakos etnikai csoportok tagjaival szemben elkövetett visszaélésekkel vádolják.

Az Elon Musk milliárdos vezetése alatt álló Tesla szilveszterkor jelentette be bemutatótermének megnyitását Hszincsiang fővárosában, Ürümcsiben – egy héttel azután, hogy Joe Biden elnök aláírta azt a jogszabályt, amely szerint a cégeknek bizonyítaniuk kell, hogy a Hszincsiangból importált árut nem kényszermunkával állítják elő.

Az Egyesült Államok és több más nyugati ország és emberi jogi csoport azzal vádolja Kínát, hogy tömeges internálással, kényszermunkával, népességszabályozással, valamint a kisebbségek vallási meggyőződésének üldözésével és kultúrájának megsemmisítésével népirtást követ el az ujgurok és más, főként muszlim csoportok ellen Hszincsiangban.

Peking tagadja a vádakat, azt mondja, hogy átnevelőtáborokat működtet iszlamista szélsőségek ellen az erőforrásokban gazdag északnyugati régióban.

Elfedni a népirtást és a rabszolgamunkát

Marco Rubio amerikai republikánus szenátor, aki támogatta a törvényt, a Twitteren így írt a Tesla január 3-i döntésével kapcsolatban: „Nemzet nélküli vállalatok segítenek a Kínai Kommunista Pártnak elfedni a népirtást és a rabszolgamunkát a régióban.”

Az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsa közleményben szólította fel a Teslát, hogy zárja be a bemutatótermet és „szüntesse be a népirtás gazdasági támogatását”.

Scott Paul, az amerikai gyáriparosok szövetsége, az Alliance of American Manufacturing Industry elnöke a Bloombergnek azt mondta, hogy „bármely vállalat, amely Hszincsiangban üzletel, bűnrészes az ott folyó kulturális népirtásban”.

A Tesla nem kommentálta.

Más autógyárak is ott vannak

Más külföldi autógyártóknak, köztük a Volkswagennek, a General Motorsnak és a Nissan Motornak is vannak bemutatótermei Hszincsiangban, amelyeket kínai vegyesvállalati partnereik üzemeltetnek. A Volkswagen gyárat is működtet Ürümcsiben.

Egyre nő a nyomás a külföldi cégeken, hogy foglaljanak állást Hszincsianggal kapcsolatban.

Az Intel bocsánatot kért

2021 decemberében az Intel bocsánatot kért a beszállítóktól, amiért korábban arra kérte őket, hogy kerüljék az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományból származó áruk vagy munkaerő használatát, miután a kínai állami média bírálta az amerikai mikrochipóriást, és online kommentek termékei bojkottjára szólítottak fel.

A Nike és a H&M kiskereskedelmi óriáscégek tavaly szintén negatív reakciókkal szembesültek, miután aggodalmukat fejezték ki a hszincsiangi gyapottermelésben használt kényszermunka állítólagos alkalmazása miatt.

Készült a BBC, az AP és a Bloomberg tudósításainak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG