Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bíró-Nagy András: „Magyarország bot a küllők között Európa félperifériáján”


Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója
Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója

Ha Magyarországon nem lesz politikai változás a következő években, az utóbbi két-három évhez hasonló, konfliktusos és az uniós pénzekhez való nehéz hozzájutás várható állandósuló konfliktusokkal a következő uniós ciklusban is – véli Bíró-Nagy András elemző. A Policy Solutions igazgatójával uniós tagságunk elmúlt húsz évéről beszélgettünk.

Az interjú fő gondolatai:

  • Húsz év EU-s tagság után is azt lehet látni, hogy a magyar társadalom hetven százaléka szeretne az Európai Unióban maradni.
  • A jogállamiság jelenlegi helyzetében, az uniós pénzekkel való biztonsági garanciákkal egyáltalán nem biztos, hogy jelenleg Magyarországot csont nélkül fölvennék az EU-ba.
  • A kormány egyre inkább elkezdett élni a gazdasági euroszkepticizmus eszközeivel, és ez most már számokban is látható romlást okozott abban, hogy az emberek mennyire gondolják azt, hogy gazdaságilag megéri az EU-ban lenni.
  • Ami Csehországnak sikerült húsz év uniós tagság alatt, az Magyarországnak nem. A területi egyenlőtlenségek nem csökkentek, annak ellenére, hogy rengeteg pénz érkezett arra, hogy a regionális kohézió erősödjön az országban.
  • Az oktatás, az egészségügyi, a szociális ágazat a vesztese az uniós csatlakozásnak – azok a területek, amelyekben az Európai Uniónak kevés hatásköre van, és a tagállamokra van bízva, hogy mi történik.

  • 16x9 Image

    Benyó Rita

    Benyó Rita a Szabad Európa újságírója. Két évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját az InfoRádióban kezdte, később a TV2, majd 2009 és 2011 között az MTV parlamenti és politikai tudósítójaként dolgozott. Ezt követően a Hír24 Híradójának szerkesztő-műsorvezetője, majd az ATV Heti Napló című műsorának, illetve a Jelen című hetilapnak a riportere volt. A politika mellett kulturális és gasztronómiai témákkal is foglalkozik.

XS
SM
MD
LG