Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zacher Gábor a Covid-intenzívről: öt oltatlanra egy oltott jut


Egy Pfizer-BioNTech vakcina és fecskendők az asztalon egy budapesti orvosi rendelőben 2021. január 28-án
Egy Pfizer-BioNTech vakcina és fecskendők az asztalon egy budapesti orvosi rendelőben 2021. január 28-án

Egyetlen nap alatt 455 új fertőzöttet regisztráltak és 17 halálos áldozatot követelt a járvány Magyarországon. Közben Zacher Gábor arról beszélt, érthetetlen, hogy miért nem közlik a betegek oltási adatait, miközben azokat pillanatok alatt le lehetne hívni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térből. Közben új adatokat közölt az oltásokról a Videoton, amely alkalmazottain méri a vakcinák hatásosságát.

Hétfő óta 455 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, velük együtt a járvány kezdete óta összesen 829.911 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A kormányzati járványportál szerint az elmúlt 24 órában 17 halálesetet hoztak összefüggésbe a járvánnyal, velük az elhunytak száma 30.320 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 10.269, kórházban 733 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen.

A hivatalosan közölt oltási adatokból annyi derül ki, hogy a beoltottak száma 5.911.737, közülük 5.682.396-an a második oltást is megkapták, 911 ezren pedig a harmadik oltáson is túl vannak. Azt azonban továbbra sem közlik, hogy a kórházba kerülők vagy a halálos áldozatok között hány volt az oltott és hány az oltatlan.

Zacher Gábor szerint így az orvosok sem látnak tisztán

A Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó Zacher Gábor a Portfoliónak beszélt arról, hogy oltási adatok nélkül az orvosok sem látják át az országos helyzetet, csak a saját tapasztalataikról tudnak beszélni, ezek pedig azt mutatják, hogy öt nem oltottra egy oltott jut az intenzív osztályon.

Mint arról a Szabad Európa is írt, több szakember sürgette már korábban ezeknek az adatoknak a közlését. Szerkesztőségünk is rákérdezett már az EMMI-nél, de nem kaptunk választ. Rusvai Miklós virológus szerint

„sokkal meggyőzőbb lenne, ha a lélegeztetőgépen lévők és halottak száma mellett közölnék azt is, hogy ezek közül hány az oltott és hány az oltatlan”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón a személyes adatok védelmével és kegyeleti okokkal indokolta, miért nem hozza ezt a kormány nyilvánosságra. Zacher Gábor viszont úgy véli, hogy ezekkel az információkkal semmilyen személyes adatot nem sértenének, viszont segítségükkel a vakcinák hatékonyságáról lehetne egyfajta képet kapni.

Zacher Gábor: nem ígérgethetek úgy, mint Orbán Viktor, hogy mindenkit meg fogunk gyógyítani
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:32:00 0:00

A Videoton szerint az mRNS-vakcinák a leghatékonyabbak

A vállalat, amely folyamatosan méri dolgozóin az oltások hatékonyságát már több mint 800 ellenanyag-mérésnél tart. Legújabb adataiban a harmadik oltás tapasztalatait összesítették. Az elsőként a Portfolión közölt elemzés szerint a leghatékonyabbak az mRNS-vakcinák, mint a Pfizer és a Moderna. Erős védelmet nyújtanak az adenovírusos technológiák is, mint például az AstraZeneca vagy a Szputnyik.

A Videoton mérése szerint az elölt vírust tartalmazó kínai vakcina, a Sinopharm esetében mindenképpen indokolt a harmadok oltás. Annak beadása után az ezzel oltottak körében is jelentősen nő az ellenanyagszint.

Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója azt mondta, hogy méréseik szerint vakcináktól függetlenül nagyjából három hónap alatt harmadára esik az antitestek száma, így idővel valószínűleg mindenkinél ismétlő oltásra lesz szükség.

XS
SM
MD
LG