Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bíróság vetett véget a holland kijárási tilalomnak


Vízágyúval oszlatja a rendőrség a járvány miatti lezárások ellen tüntető tömeget Amszterdamban, 2021. január 24-én.
Vízágyúval oszlatja a rendőrség a járvány miatti lezárások ellen tüntető tömeget Amszterdamban, 2021. január 24-én.

A hágai körzeti bíróság arra utasította a holland kormányt, hogy azonnal vonja vissza a járvány miatti éjszakai kijárási tilalmat. A kormány fellebbezett, de lehet, hogy már kedd este megszűnik a kijárási tilalom az országban.

A hágai bíróság törvénytelennek ítélte meg a holland kormány által elrendelt éjszakai kijárási tilalmat, írja BBC. Az ítélet szerint a kijárási tilalmat a vészhelyzeti törvény alapján hozták, miközben nem volt "sürgős vészhelyzet".

Írásos állásfoglalásában a bíróság a kijárási tilalmat "a szabad mozgás és a magánélet szabadságának messze ható megsértésének" minősítette. Ami közvetve korlátozza a gyülekezéshez és a tüntetéshez való jogot is.

A márciusi választásokig hivatalban lévő holland koalíciós kormány a múlt héten március 2-ig hosszabbította meg az este 9-től reggel fél 5-ig tartó kijárási tilalmat. Ez január vége óta volt érvényben.

Ehhez azt a törvényt használta fel, amely veszélyhelyzetben megengedi az általános jogalkotási folyamat megkerülését. Ugyanakkor a bíróság szerint a kijárási tilalom bevezetéséhez nem volt szükség gyors határozathozatali folyamatra, az intézkedést "nagyon megfontolt" döntéshozatalnak kellett volna megelőznie.

A Vírusigazság ünnepel, a kormány folytatná

Az igazságügyi minisztérium most tanulmányozza a bírósági határozatot. A kijárási tilalom elleni keresetet a Vírusigazság (Viruswaarheid) nevű vírusszkeptikus csoport adta be.

A kijárási tilalom bevezetése zavargásokat váltott ki Hollandiában, mindazonáltal az ország túlnyomó többsége támogatja az intézkedést. A Vírusigazság vezetője, Willem Engel Twitteren mondott köszönetet a bírónak az ítéletért.

"Boldog vagyok, hogy létezik olyan, hogy igazságszolgáltatás"

-írta.

Mark Rutte miniszterelnök szerint nem tervezik a korlátozás ok felfüggesztését, és a kormány azonnal új törvény kidolgozásának látott neki. Akormáyn azonnaol fellebbezett, és arra kérték a bíróságot is, hogy a függesszék fel az ítélet végrehajtását annak eredményéig. Ha a bíróság erre nem hajlandó, akkor kedden már nem lesz éjszakai kijárási tilalom az országban.

A szigorítások hatására az utóbbi hetekben lassan csökken az új fertőzöttek száma Hollandiában. A hétnapos mozgóátlag az elmúlt két hétben a 100 ezer emberre jutó 24,27 esetről 20,36-ra esett vissza. Az országban eddig 15 ezren haltak meg igazoltan koronavírus-fertőzésben.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG