Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szükségállapot és politikai feszültség Csehországban


Egy férfi kerékpárral halad át az üres Károly hídon Prágában a koronavírus-járvány közepette 2020. október 22-én.
Egy férfi kerékpárral halad át az üres Károly hídon Prágában a koronavírus-járvány közepette 2020. október 22-én.

Hétfőn életbe is lépett a vasárnap kihirdetett újabb kéthetes rendkívüli állapot, vagyis gyakorlatilag azonnal, ahogy lejárt az előző, az október 5-e óta tartó szükségállapot hatálya. A cseh képviselőház csütörtökön elutasította a kabinet hosszabbítási kérését. A parlamenti felsőház elnöke és néhány jogász szerint a kormány vasárnapi döntése megkerüli az alkotmányt és a parlament alsóházát is.

A cseh képviselőház csütörtökön elutasította a kormány 30 napra szóló hosszabbítási kérelmét, ami a kormány számára az országos korlátozások bevezetéséhez és az emberek utazásának és jogainak korlátozásához szükséges extra hatásköröket biztosít.

A főbb szabályok

  • Nyitva lehetnek az élelmiszerüzletek, a, gyógyszertárak és drogériák, a papírvoltok, a gyermekruhát árusító üzletek és a cipőboltok.
  • Érvényben marad a decemberben bevezetett szigorúbb éjszakai kijárási tilalom 21 órától reggel 5 órái.
  • A prágai metró rendszere 22: 15-kor leáll.
  • A nyilvános összejövetelek két emberre korlátozódnak.
  • Legfeljebb 15 ember vehet részt esküvőkön, temetéseken és hasonló polgári rendezvényeken.
  • Az arcmaszkokat továbbra is minden beltéri és kültéri helyen kell viselni, ha az emberek között nem lehet két méter távolságot tartani.
  • Arcmaszk viselése az iskolában mindenhol kötelező, kivéve az óvodákat és a speciális iskolákat.

A koronavírus mutációinak terjedése miatt Európa-szerte növekvő aggodalom közepette minden nem elengedhetetlen külföldi utazás tilos a külföldieknek vagy nem rezidenseknek is. Az utazási tilalom alól csak a Cseh Köztársaságba üzleti útra érkezők, az itt dolgozók illetve tanulók kaphatnak felmentést, valamint azok, akik elengedhetetlen családlátogatások, temetések, halaszthatatlan hivatalos ügyek intézése miatt kénytelenek útra kelni.

"Örülök, hogy a józan ész győzedelmeskedett"

Mint arról a Szabad Európa budapesti szerkesztősége is beszámolt, a cseh képviselőház csütörtökön elutasította a vasárnap lejárt szükségállapot 30 napos meghosszabbítását. A döntés belpolitikai feszültséget okozott, hiszen az európai országok közül itt az egyik legsúlyosabb a járványhelyzet.

A cseh kormány és a 13 cseh régió önkormányzati vezetői valamint a prágai főpolgármester egész hétvégén tárgyalt a helyzet megoldásáról. Az MTI tudósítása szerint a miniszterelnök a kéthetes hosszabbítás bejelentésekor vasárnap este végül úgy fogalmazott: "örülök, hogy a józan ész győzedelmeskedett a politikai viták felett, mert a csehországi járványhelyzet valóban nem jó és egyre inkább terjed az agresszívabb brit mutáció". - Andrej Babis megköszönte a regionális elöljáróknak a konstruktív tárgyalásokat.

A parlamenti felsőház elnöke és néhány jogász szerint a kormány vasárnapi döntése megkerüli az alkotmányt és a parlament alsóházát is. Alena Schillerová, a kormány alelnöke, pénzügyminiszter viszont arról beszélt a vasárnap esti sajtótájékoztatón, hogy míg eddig a kormány a saját megítélése alapján hirdette ki a szükségállapotot, most ezt a regionális elöljárók kérték, így "a szükségállapot kihirdetése összhangban van az alkotmánnyal, mert más alapon lett kihirdetve, mint az eddigi szükségállapot".

Andrej Babis vasárnap megerősítette, hogy kedden találkozik a parlamenti pártok elnökeivel, hogy közösen próbáljanak megoldást találni a koronavírus-járvány okozta problémákra.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG