Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bírósági ítélet bizonyíthatja a kelet-ukrajnai orosz katonai jelenlétet


Katonák egy megemlékezésen Donyeckben 2020. január 22-én
Katonák egy megemlékezésen Donyeckben 2020. január 22-én

Egy friss orosz bírósági ítélet ellentmond a Kreml hivatalos narratívájának, miszerint Oroszország nem állomásoztat katonákat Kelet-Ukrajnában.

Az Ukrajnával határos Rosztov-na-Donu régió illetékes bírósága már novemberben ítéletet hirdetett a szóban forgó korrupciós ügyben, arra azonban a média csak a napokban figyelt fel.

Ebben kimondták, hogy az önhatalmúlag kikiáltott, kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban állomásozó orosz katonai személyzet ellátására szánt élelmiszerek beszerzését és szállítását felügyelő V. H. Zabolujev kenőpénzt fogadott el egy cégtől. Az ügyben 2018-as és 2019-es szállítmányokról van szó.

Az ítélet szerint több mint hetven kamion 1300 tonna élelmiszert – például lisztet, konzerveket, friss zöldségeket – szállított rendszeresen Kelet-Ukrajnába az orosz katonák ellátására.

„Ezt az élelmiszer-szállítmányt az Orosz Föderáció hadseregének a Donyecki Népköztársaságban és a Luhanszki Népköztársaságban állomásozó egységeinek szánták” – olvasható a szövegben.

A Szabad Európa által megkérdezett szakértők szerint ez a mennyiség mintegy 26 ezer katona ellátására elegendő. Azt azonban nem tudni, hogy az oroszbarát szakadár fegyveresek is részesültek-e a szállítmányból.

A Kreml tagad

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy fogalmazói hiba történt, és fenntartotta, hogy nincsenek orosz katonák Ukrajna keleti részén.

A törvényszék később eltávolította honlapjáról a szóban forgó ítélet szövegét.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több bizonyítékot is bemutattak az elmúlt években arra vonatkozóan, hogy Oroszország katonák ezreit állomásoztatja Kelet-Ukrajnában a helyi szeparatista erők támogatására.

A csaknem nyolc éve tartó fegyveres konfliktus már több mint 13.200 emberéletet követelt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is Ukrajna belügyének minősítette a harcokat, és hangsúlyozta, hogy ukrán kollégájának, Volodimir Zelenszkijnek tárgyalnia kellene a lázadókkal.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte: „Moszkva nem tudja hitelesen tagadni azt, hogy részese lenne a konfliktusnak”. Továbbá felszólította Oroszországot, hogy játsszon konstruktív szerepet a megrekedt békefolyamat előmozdításában.

Ukrajna nemrég arra figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg több mint százezer katonát vont össze az ország határainak közelében. Amerikai hírszerzési információk szerint ennek létszáma hamarosan elérheti a 175 ezret, és a hadvezetés jövő év elején többfrontos offenzívát indíthat. Erre az esetre a Nyugat példátlanul szigorú gazdasági szankciók elrendelését helyezte kilátásba.

Oroszország tagadja, hogy beavatkozásra készülne, és épp ellenkezőleg, az Egyesült Államokat vádolja feszültségkeltéssel. Vlagyimir Putyin leszögezte, hogy vörös vonalnak tekinti a NATO további keleti bővítését és támadó fegyverrendszerek telepítését a szomszédos államokban.

XS
SM
MD
LG