Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bírósági végrehajtás indult a Szabad Európa ellen Oroszországban


Az RFE/RL moszkvai szerkesztősége 2021. április 6-án
Az RFE/RL moszkvai szerkesztősége 2021. április 6-án

A bírósági végrehajtók megkezdték eljárásukat a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) oroszországi szolgálatai ellen pénteken, a „külföldi ügynökökről” szóló törvény alapján kiszabott, be nem fizetett büntetések miatt.

A végrehajtók mintegy két órát töltöttek az RFE/RL moszkvai irodájában, ahol a különböző felszerelések és eszközök összeírását kezdeményezték. Nem vettek őrizetbe senkit, s nem avatkoztak be az ott folyó munkába.

Az orosz médiahatóság (Roszkomnadzor) az idei év eleje óta mintegy 520 eljárást indított a széles körben bírált jogszabály megsértése miatt az RFE/RL nyolc oroszországi projektjével szemben, amelyeket az igazságügyi minisztérium „külföldi ügynökökként” tart számon.

Az RFE/RL visszautasította a minősítést, és közölték, nem hajtják végre ezeket a szabályokat, nem írják ki anyagaikra, hogy azokat „külföldi ügynök készítette”. Fellebbezést nyújtottak be a Roszkomnadzor döntései ellen, a bíróság ezeket több mint 250 esetben már elutasította.

Az eddig kiszabott pénzbírságok összege 70 millió rubel (278 millió forint) körül van. A most végrehajtásra kerülő büntetések összege nagyjából 5 millió rubelre (20 millió forintra) rúg.

Az RFE/RL az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult áprilisban a „független média elnémítását célzó” pénzbüntetések végrehajtásának blokkolását kérve.

Nyilatkozatháború

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője határozottan tagadta azon vádakat, amelyek szerint a hatósági fellépés sértené az újságírók jogait. Kijelentette, hogy az ilyen nyilatkozatok „újfent bizonyítják, hogy az RFE/RL valójában az amerikai kormánypropaganda szócsöve”.

Jamie Fly, az RFE/RL elnöke visszautasította a szóvivő megjegyzéseit, mondván, a vállalat továbbra is harcolni fog „a Kreml kényelmetlen igazságok cenzúrázására irányuló kísérletei ellen”.

„Az RFE/RL oroszországi újságírói orosz hazafiak, nem amerikaiak. Független híreket és információkat szolgáltatnak, hogy honfitársaik ne ’szokjanak hozzá a valótlanságokhoz és ne éljenek hazugságban’, ahogy egyikük nemrég fogalmazott” – közölte.

„Nem fognak elhallgattatni bennünket, nem fogjuk magára hagyni orosz közönségünket” – szögezte le az RFE/RL elnöke.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség eközben arról számolt be, hogy egy moszkvai bíróság felfüggesztett 140 eljárást az RFE/RL ellen, és visszaküldte azokat felülvizsgálatra egy alacsonyabb szintű törvényszéknek.

„Állami támogatású megfélemlítési kampány”

A 2012-ben elfogadott és azóta több alkalommal kibővített törvény értelmében a külföldi támogatásban részesülő, a kormány szerint politikai tevékenységet végző szervezeteknek „külföldi ügynökként” kell regisztrálniuk magukat, és ezt fel kell tüntetniük kiadványaikon. Egy újabb módosítás a külföldi finanszírozásban részesülő sajtóorgánumokra is kiterjesztette a jogszabály hatályát.

Az orosz kormány 2017-ben felvette az RFE/RL orosz szolgálatát is a listára az RFE/RL hat másik orosz nyelvű szerkesztőségével, illetve az RFE/RL és az Amerika Hangja (Voice of America – VOA) által közösen működtetett Current Time hálózattal együtt.

A Szabad Európa a médiahatóság által kirótt büntetéseket „állami támogatású kényszerítési és megfélemlítési kampánynak”, az amerikai külügyminisztérium „tűrhetetlennek” nevezte. A Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint a szóban forgó törvény „korlátozó jellegű”, célja a „független csoportok démonizálása”.

Az RFE/RL az Egyesült Államok kongresszusa által biztosított pénzügyi alapból működő független nonprofit szervezet. Hetente csaknem hétmillió embert érnek el a hozzá tartozó portálok Oroszországban.

A Szabad Európa magyar nyelvű szerkesztősége az RFE/RL csoport tagja.

XS
SM
MD
LG