Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bizonyítékok megsemmisítése miatt is vádat emeltek Donald Trump ellen


Donald Trump egy floridai rendezvényen 2023. július 15-én
Donald Trump egy floridai rendezvényen 2023. július 15-én

További vádpontokkal bővült a vizsgálat. Az előző amerikai elnök ezek szerint floridai otthonában meg akarta semmisíttetni a bizonyítéknak számító biztonságikamera-felvételeket, amelyeken láthatók voltak a szabályellenes módon hazavitt és tárolt minősített kormányzati iratok.

A Donald Trump ügyében zajló eljárást felügyelő különleges ügyész, Jack Smith arról számolt be, hogy a milliárdos a gyanú szerint arra utasította a Mar-a-Lago birtok gondnokát, Carlos de Oliveirát és inasát, Walt Nautát, hogy rejtsék el a nyomozók elől az általuk bekért felvételeket.

Ezek döntő szerepet játszottak volna az exelnök hivatali ideje alatt keletkezett titkos iratok szabálytalan tárolásával kapcsolatos vizsgálatban, ugyanis a vádirat szerint látható lett volna, ahogy az alkalmazottak Trump utasítására ki- és behordják a raktárszobából a dokumentumokat tartalmazó dobozokat, többek között egy nappal a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) házkutatása előtt.

A bírósági iratok szerint De Oliveira üzenetet küldött az IT-igazgatói feladatokat ellátó kollégájának, amelyben azt írta, hogy „a főnök” töröltetni akarja a szerver tartalmát. Később állítólag találkoztak is, és azzal kezdte, hogy a beszélgetésnek kettejük között kell maradnia, majd megpróbálta rávenni az utasítás teljesítésére, de ő azt mondta, hogy erre nincs felhatalmazva.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb vádemelés Donald Trump ellen – Mit kell tudni az ügyről, és mi következik?

Az előző hónapban megindított büntetőeljárás keretében a szövetségi hatóságok ezért csütörtökön az igazságszolgáltatás akadályozása, illetve nemzetbiztonsági információk szándékos visszatartása miatt is vádat emeltek.

A frissített vádirat szerint egy esetben Trump olyan titkosított iratot mutatott be a birtokára látogató életrajzírói előtt, amely terveket vázolt fel egy esetleges támadásra vonatkozóan Irán ellen. „Nézzék, mit találtam. Hát nem elképesztő? Van egy nagy halom papírom, ez csak úgy előkerült” – mondta.

Mindez azt jelenti, hogy az ingatlanmágnás csupán ebben ügyben már negyven vádponttal néz szembe. Vádat emeltek De Oliveira és Nauta ellen is, mindannyian tagadták bűnösségüket.

A tárgyalást 2024. május 20-ra tűzték ki Trump és Nauta ügyében.

A jövőre újrázni kívánó korábbi elnök egyik szóvivője hangoztatta, hogy az újabb vádemelés pusztán a Joe Biden vezette adminisztráció ismételt kétségbeesett és kapkodó kísérlete Trump és környezete zaklatására, hogy ezzel is befolyásolni próbálják a jövő évi választást.

Donald Trump ellen előző hónapban emeltek vádat, amiért jogsértő módon minősített iratokat tárolt az otthonában. Ezt kevesebb mint három hónappal azt követően jelentette be az ügyészség, hogy egy másik ügyben, könyvelésének harmincnégyrendbeli meghamisítása miatt is megtörtént a vádemelés ellene.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell Donald Trump bírósági meghallgatásáról

Utóbbi ügyben előrébb tart az eljárás, így ő az első egykori elnök az Egyesült Államok történelmében, akinek bűncselekmény vádlottjaként meg kellett jelennie a bíróság előtt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG