Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb vádemelés Donald Trump ellen – Mit kell tudni az ügyről, és mi következik?


Donald Trump sajtótájékoztatója Floridában 2023. április 4-én
Donald Trump sajtótájékoztatója Floridában 2023. április 4-én

Vádat emeltek Donald Trump ellen, amiért jogsértő módon minősített iratokat tárolt az otthonában. Ezt kevesebb mint három hónappal azt követően jelentette be az ügyészség, hogy egy másik ügyben, könyvelésének harmincnégyrendbeli meghamisítása miatt is megtörtént a vádemelés ellene.

Mik a vádak, és hogyan reagált Trump?

Névtelenséget kérve nyilatkozó illetékesek arról számoltak be, hogy ezúttal hét pontban emeltek vádat a volt amerikai elnök ellen, amiért hivatali ideje végén hazavitt számos titkosított kormányzati anyagot.

James Trusty, a vádlott egyik jogi képviselője közölte, hogy nemzetbiztonsági információk szándékos visszatartása, az igazságszolgáltatás akadályozása, hamis nyilatkozatok és összeesküvés miatt is eljárást indítottak.

Trump saját, Truth Social nevű közösségi oldalán reagált a történtekre, bejegyzése szerint „SÖTÉT NAP ez az Amerikai Egyesült Államok számára”. Videójában ártatlanságát hangoztatta, amelyet reményei szerint hamarosan megcáfolhatatlanul be fog bizonyítani.

A milliárdos kampánycsapata az előző napi hatósági bejelentések után alig húsz perccel levelet küldött szét a feliratkozóknak, amelyben anyagi támogatást kértek a vádemelésre tekintettel.

Ehhez kapcsolódóan: Vádemelés jöhet Donald Trump ellen minősített iratok nem megfelelő kezelése miatt

Mi következik?

Az igazságügyi minisztérium egyelőre nem erősítette meg a vádemelést. Trump ugyanakkor elmondta, hogy kedd délutánra beidézte egy bíróság Miamiban. Azt nem tudni, hogy meg is fog-e jelenni.

Amikor a manhattani esküdtszék áprilisban megszavazta ellene a vádemelést, az exelnök feladta magát New Yorkban, majd részt vett a zárt ajtók mögötti meghallgatáson.

Ehhez kapcsolódóan: Minden, amit tudni kell a Donald Trump elleni vádemelésről

Az ügy előzményei

A Nemzeti Levéltár illetékesei még 2021 tavaszán felvették a kapcsolatot Trumppal, amikor észlelték, hogy több fontos dokumentum is hiányzik a Fehér Házból. Ezek a jogszabályok értelmében az amerikai kormány tulajdonát képezik, és megőrzendők.

Trump egyik embere 2021 decemberében közölte, hogy a mar-a-lagói birtokon ilyen iratokat találtak, a hivatal 2022 januárjában tizenöt doboznyi dokumentumot szállított el, köztük „sok” minősített aktával, amelyeket az előző elnöknek át kellett volna adnia archiválásra mandátuma végén. Ezek között voltak egyebek mellett a Kim Dzsongun észak-koreai diktátorral váltott üzenetei is, amelyeket annak idején „szerelmes leveleknek” nevezett.

Tavaly májusban az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a belügyminisztérium a maradék iratok benyújtását rendelte el. A hatósági képviselők néhány héttel később ismét megjelentek Trump floridai otthonában, hogy begyűjtsék a szóban forgó aktákat, azonban mindössze háromtucatnyit kaptak, illetve egy írásos nyilatkozatot az exelnök ügyvédeitől, amelyben tanúsították, hogy megtörtént a kért anyagok átadása.

Ez végül hamisnak bizonyult, ugyanis a szövetségi nyomozók házkutatási engedély birtokában 2022 augusztusában visszatértek Mar-a-Lagóba, ahol több mint harminchárom doboznyi, körülbelül 11 ezer iratot foglaltak le. Ezek között nagyjából száz titkosított dokumentum volt.

Hivatali idejének vége óta összesen mintegy háromszáz minősített anyagot foglaltak le Trumptól, ezek között több olyan is volt, amely szigorúan titkos besorolású.

Ehhez kapcsolódóan: Az FBI házkutatást tartott Donald Trump floridai birtokán

Joe Bidennél és Mike Pence-nél is találtak minősített iratokat?

Igen, de az ő esetükben a körülmények merőben eltérők. Miután minősített dokumentumokra bukkantak a jelenlegi amerikai elnöknél és a korábbi alelnöknél, ügyvédeik értesítették a hatóságokat, és gyorsan gondoskodtak az átadásról. Emellett jóváhagyták azt is, hogy az illetékes szervek átkutassák az otthonukat és az irodájukat.

Semmi jele sincs annak, hogy Biden vagy Pence tisztában lett volna a szóban forgó iratok létezésével vagy titkolni próbálta volna a hollétüket. Ez döntő fontosságú, mivel az igazságügyi tárca általában a szándékosságot is mérlegeli a vádemelésnél.

Néhány hónappal ezelőtt különleges ügyészt jelöltek ki annak vizsgálatára, hogy az elnök követett-e el bűncselekményt. Ám még ha vádat is emelnének ellene a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, akkor sem tehetnék meg, ugyanis az Egyesült Államok elnöke hivatali ideje alatt mentességet élvez.

Pence ügyében nem emeltek vádat, az eljárás már lezárult.

Ehhez kapcsolódóan: Donald Trump bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson

Akadálya-e a vádemelés Trump jövő évi indulásának?

Nem. Sem a vádemelés, sem pedig az esetleges elmarasztalás nem gátolná meg Trumpot abban, hogy elinduljon a 2024-es elnökválasztáson.

Ráadásul – ahogy a New York-i ügyben is történt – a bejelentés még jelentős lökést is adhat az exelnök adománygyűjtő kampányának. Akkor a vádemelést követő 24 órában több mint négymillió dollár gyűlt össze.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG