Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tíz év börtönre ítélték Beloruszban a legutóbbi Nobel-békedíjast


Ales Bjalatszkij, a belarusz Vjaszna jogvédő csoport alapítója a vádlottak ketrecéből hallgatja bírósági tárgyalását Minszkben, 2023. január 5-én.
Ales Bjalatszkij, a belarusz Vjaszna jogvédő csoport alapítója a vádlottak ketrecéből hallgatja bírósági tárgyalását Minszkben, 2023. január 5-én.

Ales Bjalatszkij emberijog-védőt, a legutóbbi megosztott Nobel-békedíjast tíz év börtönre ítélték Minszkben. Hivatalosan csempészet és adócsalás miatt ítélték el, de ügyét ő és sokan mások kezdettől fogva tisztán politikai indíttatásúnak tartják. A másfél éve zajló eljárása alatt négy különböző ügyvéd védte, mivel egyiküket 8 év börtönre ítélték, két másiknak pedig elvették az engedélyét.

A legutóbbi Nobel-békedíjat tavaly ősszel megosztva Ales Bjalatszkijnak, a belarusz Vjaszna (Tavasz) jogvédő csoport alapítójának ítélték. A férfi már akkor is belarusz börtönben volt, most pedig

tíz évre ítélték

Minszkben csempészet és adócsalás vádjára hivatkozva, jelentette a Szabad Európa helyi szolgálata.

A Vjaszna bejelentése alapján a Lenin-körzeti bíróság Bjalatszkij mellett elítélte két társát is. Valjantszin Sztefanovics kilenc, Uladzimer Labkovics pedig hét év börtönt kapott az ítélet szerint. A negyedik vádlottat, Zmitszer Salaujout távollétében ítélték nyolc év letöltendő szabadságvesztésre.

Vakító fények és Lukasenka-beszédek: volt belarusz politikai foglyok beszélnek a börtönről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:30 0:00

At érintettek mind tagadták a vádakat, hogy "illegális tevékenységeket" végeztek volna a Vjaszna csoporton belül vagy illegálisan finanszírozták volna azt. A Vjaszna elnöke máig Ales Bjalatszkij.

Bjalatszkij még 1996-ban hozta létre a Vjaszna csoportot a Lukasenka-ellenes tüntetések akkori brutális elfojtása nyomán. 2003-ban viszont már be is tiltották, onnantól hivatalosan illegálisan működik az egyébként számos nemzetközi díjat elnyerő jogvédő szervezet.

Bár a csoport tagjai korábban is rendszeres zaklatásoknak voltak kitéve jogvédő tevékenységük miatt, a 2020-as, egyértelműen elcsaltnak tekinthető elnökválasztást követő megmozdulások után a belarusz állam több tagjukat is letartóztatta.

A szintén letartóztatott Bjalasztkij idén februári 13-i tárgyalásuk után elmondta, hogy ügyük politikai indíttatású, és hogy az állam "mindenáron" fel akarja számolni a Vjaszna csoport jogvédő tevékenységét.

Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt másfél évben zajló eljárása alatt négy ügyvéd védte, közülük egy ellen eljárást indítottak és már 8 évre el is ítélték, két másiknak pedig közben elvették az ügyvédi engedélyét.

"Az ügyvédekre nehezedő példátlan nyomás azt mutatja, hogy milyen veszélyes körülmények között kell védeniük az ügyfeleiket"

- mondta akkor Bjalatszkij.

Politikai fogolynak tartja őt Szvetlána Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető is. Emellett az ítélet kapcsán jelezte, hogy Bjalatszkij egy igazi hős, akire akkor is emlékezni fognak, amikor "a diktátort már rég elfelejtették".

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG