Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EBESZ szerint egyértelmű a bizonyíték, elcsalták a belarusz elnökválasztást


Nyugdíjasok tüntetése Minszkben 2020. november 2-án.
Nyugdíjasok tüntetése Minszkben 2020. november 2-án.

Fokozódik az Aljakszandr Lukasenkára nehezedő nyomás: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerint a politikus választási csalással őrizte meg hatalmát, biztonsági erői pedig súlyosan megsértették az ellene tüntetők emberi jogait.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint „egyértelmű bizonyíték” áll rendelkezésre arról, hogy meghamisították az augusztus 9-i belarusz elnökválasztások eredményét.

Az 58-oldalas jelentést – amely eljutott a Szabad Európa/Szabadság Rádió szerkesztőségébe – az EBESZ állandó tanácsa november 5-i gyűlésén mutatja be Wolfgang Benedek osztrák jogászprofesszor, az anyag társszerzője. Benedek megjegyzi, hogy a választás „nyilvánvaló hiányosságai” miatt az nem felelt meg „a korábbi választási megfigyelő missziók során lefektetett alapelveknek”.

Jól dokumentált esetek a tüntetők megkínzásáról

Hozzáteszi: „megerősítették azokat az állításokat, amelyek szerint az elnökválasztások nem voltak átláthatók, szabadok és tisztességesek”.

Emellett „minden kétséget kizáróan bizonyíthatók azok az állítások, hogy masszív és rendszerszerű módon megsértették az emberi jogokat”.

Különösen aggasztóak a tiltakozók elleni kínzások és zaklatások jól dokumentált esetei, amelyekért eddig senkit sem vontak felelősségre. Ez megerősíti azokat a vélekedéseket, hogy büntetlenül lehet elkövetni a visszaéléseket, mert a politikai ügyekben nem létezik méltányos bírósági eljárás” – írta Benedek és a többi szerző.

A vitatott kimenetelű választások óta rendszeres tömegdemonstrációkat tartanak Belaruszban, növelve a 26 éve kormányzó és a választási csalást tagadó Aljakszandr Lukasenkára nehezedő nyomást.

Videón a minszki tömegtüntetés és a letartóztatások
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:21 0:00

Ahol a törvényt uralkodásra használják

A jelentés megfogalmazása szerint Belaruszban most olyan jogi rendszer van, ahol „nem a törvény az úr, hanem a törvény útján uralkodnak”. A jelentés szerint a sajtó- és gyülekezési szabadság, a biztonsághoz és a szabadsághoz való jog valamint az újságírók biztonsága is „masszív támadás alatt áll”.

A jelentés előzménye, hogy 17 EBESZ-tagállam aktiválta az úgynevezett „moszkvai mechanizmust” az állítólagos jogsértések kivizsgálására.

A mechanizmus lehetővé teszi, hogy 10 vagy több tagállam szakértői missziót hozzanak létre és megvizsgálják, mi fenyegeti azt, hogy egy adott tagállam betartsa az emberi jogok védelmére tett vállalásait.

Nem engedték be Fehéroroszországba

Wolfgang Benedek volt a szerzője az EBESZ 2018-as, állítólagos csecsenföldi jogsértésekről készült tanulmányának is. A professzor nem kapott belarusz beutazási vízumot, miután a minszki kormány írásos állásfoglalásában közölte, szerinte „nincs ok a moszkvai mechanizmus aktiválására”.

Mivel Benedek professzor és csapata nem tudott a helyszínen tájékozódni, kénytelenek voltak online gyűjteni a bizonyítékokat és ennek részeként interjúkat készíteni. Több mint 700 bejelentést kaptak.

EBESZ: tartsanak új és tiszta elnökválasztást

A EBESZ-jelentés 65 ajánlást fogalmaz meg a belarusz hatóságok felé. Ezek között szerepel az augusztus 9-i választási eredmény érvénytelenítése és a nemzetközi szabványoknak megfelelő, új választások kiírása. Emellett szabadon kell engedni a tüntetések elleni fellépések során őrizetbe vett összes politikai foglyot és újságírót.

A jelentés azt is sürgeti, hogy „bárhol, ahol lehetséges, állítsák bíróság elé a kínzással és embertelen bánásmóddal vádolt belarusz rendfenntartókat és felelős feletteseiket.

A EBESZ-jelentés készítői emellett sürgetik egy független nemzetközi testület létrehozását, amely „mélyreható módon vizsgálná ki az elnökválasztásokhoz kapcsolódó emberi jogsértéseket”.

XS
SM
MD
LG