Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blinken Gázának és nem a Hamásznak gyűjt támogatást


Antony Blinken amerikai külügyminiszter az izraeli kormányfővel közös sajtóértekezletén Jeruzsálemben, 2021. május 25-én
Antony Blinken amerikai külügyminiszter az izraeli kormányfővel közös sajtóértekezletén Jeruzsálemben, 2021. május 25-én

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondja, nemzetközi támogatást kér Gázának a múlt heti tűzszünet után, amely 11 napig tartó gyilkos légitámadásoknak vetett véget Izrael és palesztin fegyveresek között.

Blinken azután beszélt újságíróknak, hogy Jeruzsálemben május 25-én találkozott Benjamin Netánjahu izraeli miniszterelnökkel. Azt mondta, Washington azon dolgozik, hogy megoldja a „súlyos humanitárius helyzetet” Gázában, de azt is biztosítani akarja, hogy a Gázát uraló Hamásznak ne jusson az újjáépítési segélyből.

„Szorosan együtt fogunk működni minden partnerünkkel annak biztosítására, hogy a Hamász ne részesüljön az újjáépítési támogatásból” – mondta Blinken.

A Hamászt kihagyja

Rövid útján Blinken tárgyal a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmud Abbasszal is Ramallahban, a megszállt Ciszjordániában, mielőtt továbbutazna Egyiptomba és Jordániába.

Az amerikai diplomácia vezetője, aki május 27-ig marad a térségben, nem tervez találkozót a Hamásszal, amelyet a Nyugat terrorista csoportnak tekint. Blinken a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki felkeresi a térséget, mióta Joe Biden elnök januárban elfoglalta a hivatalát.

Üzemanyag, gyógyszer és élelmiszer Gázába

Blinken küldetésével párhuzamosan az izraeli hatóságok azt közölték, hogy a határokon átnyúló ellenségeskedések május 10-i kezdete óta először engedtek be a Gázai övezetbe az ottani magánszektornak szánt üzemanyagokat, gyógyszereket és élelmiszereket.

Az évek óta legsúlyosabb izraeli–palesztin összetűzésben több mint 250 embert öltek meg, többségében palesztinokat, és a támadások széles körű pusztítást végeztek az elszegényedett partmelléki területen, a Gázai övezetben.

Eddig mindenki betartja

A május 21-én hatályba lépett fegyvernyugvást eddig mindkét fél betartja, de a megállapodás a konfliktus egyik sürgető kérdésére sem ad választ.

A Biden-kormányzatot bírálat érte a gyilkos erőszakra adott első, távolságtartó válasza miatt a Kongresszusban a demokrata szövetségesek részéről is, akik szigorúbb álláspontot követeltek Izraellel, és annak a Hamász, illetve más palesztin fegyveres csoportok rakétatámadásaira adott válaszával szemben.

Biden nyilatkozata szerint Washington „csendes, intenzív diplomáciát folytatott” az Izrael és a Hamász közti tűzszünet érdekében, egyiptomi közvetítéssel.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával
XS
SM
MD
LG