Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blinken Kijevben erősíti meg az amerikai támogatást az előrenyomuló oroszokkal szemben


Az Egyesült Államok külügyminisztere vonattal érkezett Kijevbe 2024. május 14-én
Az Egyesült Államok külügyminisztere vonattal érkezett Kijevbe 2024. május 14-én

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden váratlan látogatásra érkezett Kijevbe, hogy biztosítsa az egyre hevesebb orosz támadások ellen védekező Ukrajnát az amerikai támogatásról.

A látogatás alig egy hónappal követi a hosszú időn át halogatott külföldi segélycsomag kongresszusi elfogadását és ezzel hatvanmilliárd dollár elkülönítését Ukrajnának. Az összeg zömét a súlyosan kimerült tüzérségi és légvédelmi rendszerek feltöltésére fordítják.

A 2022 februári orosz támadás óta negyedik kijevi útján Blinken hangsúlyozni kívánja a Biden-kormányzat elkötelezettségét Ukrajna védelme és hosszú távú biztonsága mellett – közölték amerikai tisztviselők. Megjegyezték, hogy amióta Joe Biden elnök múlt hónap végén aláírta a segélycsomagot, a kormányzat 1,4 milliárd dollárnyi rövid távú katonai segélyt és hatmilliárd dolláros hosszabb távú támogatást jelentett már be.

Ehhez kapcsolódóan: Heves összecsapásokról számolt be az ukrán elnök

Felgyorsítják

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó közölte, hogy „megpróbálják igazán felgyorsítani” az amerikai fegyverszállítások ütemét Ukrajnába.

„Arról beszélek, hogy az anyagok mozgásának intenzitása jelenleg 10/10-es” – mondta Sullivan újságíróknak a Fehér Ház hétfői sajtótájékoztatóján.

Tüzérségi és légvédelmi elfogóeszközöket és nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat már szállítottak, ezek egy része már a frontra is került – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő, aki a miniszterrel együtt utazott egy éjszakai vonaton Lengyelországból Ukrajnába.

Blinken „határozott megnyugtató jelzést közvetít” az ukrán vezetőknek és a civil társadalom szereplőinek, akikkel kétnapos látogatása során találkozik – mondta a tisztségviselő, aki névtelenül nyilatkozott újságíróknak a találkozók előtt.

A Blinken Kijevbe érkezése után kiadott közleményében a washingtoni külügyminisztérium arról számolt be, hogy az amerikai politikus Volodimir Zelenszkij elnökkel és más vezető ukrán tisztviselőkkel találkozik, hogy „megvitassák a legújabb harctéri fejleményeket, az új amerikai biztonsági és gazdasági segítségnyújtás hatását, a hosszú távú biztonsági és egyéb kötelezettségvállalásokat, valamint az ukrán gazdaság helyreállításának elősegítésére tett közös erőfeszítéseket”.

Az amerikai segélyek késlekedése, különösen amióta Izrael háborút indított a Hamász ellen, mélyen aggasztotta a közigazgatás vezető tisztviselőit Kijevben és Európában. Blinken például hétszer járt a Közel-Keleten a gázai konfliktus októberi kezdete óta, míg a mostanit megelőző utolsó kijevi útja szeptemberben volt.

Az amerikai tisztviselő hozzátette, hogy Blinken beszédet is mond kedd délután, amelyben méltatja Ukrajna „stratégiai sikereit” a háborúban. A beszéd célja annak a tavaly Helsinkiben elmondott beszédnek a kiegészítése, amelyben Blinken kigúnyolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt háborús stratégiájának kudarcai miatt.

A helsinki beszéd óta azonban Oroszország fokozta támadásait, ami akkor vált különösen egyértelművé, amikor az Egyesült Államok képviselőháza hónapokig ült a segélycsomagon, és ezzel felfüggesztésre ítélte az amerikai segítség zömét. A támadások az elmúlt hetekben megszaporodtak, Oroszország ugyanis megpróbálja kihasználni az ukránok ember- és fegyverhiányát, amíg az új segélyek úton vannak Ukrajna felé.

Triázs

A Biden-adminisztráció vezető tisztviselői és az ukrán nemzetbiztonsági tisztviselők hétfőn telefonon tanácskoztak „a fronton kialakult helyzetről, a legsürgetőbb harci képességekről és egy igazi triázsrendszer létrehozásáról, amely alapján az ukránok közölhetik: Szállítsátok le gyorsan ezeket a bizonyos eszközöket, hogy hatékonyan tudjunk védekezni az orosz támadás ellen” – mondta Sullivan.

Zelenszkij hétvégén azt mondta, hogy heves harcok folynak a határ közelében Kelet- és Északkelet-Ukrajnában. Az ukránok megpróbálják visszaszorítani a fegyverek és katonák tekintetében egyaránt túlerőben lévő oroszok nagyszabású szárazföldi offenzíváját.

Ukrán parancsnokok és elemzők szerint az oroszok megpróbálják kihasználni az ukránok gyengeségeit még azelőtt, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban nagyobb katonai segély érkezne a harctérre az Egyesült Államokból és az európai partnerektől. Ez az időszak lehetőség Moszkva számára, miközben Kijev esetében az egyik legveszélyesebb periódus a több mint két éve folyó háborúban – mondják.

Az új orosz térnyerést az északkelet-ukrajnai Harkiv térségében és a keleti Donyecki területen hónapig tartó mozdulatlanság előzte meg a nagyjából ezer kilométeres frontvonalon. Ez alatt az idő alatt mindkét fél nagy hatótávolságú légicsapásokat indított, ami nagyrészt felmorzsoló háborúvá tette a konfliktust.

A magas rangú amerikai tisztségviselő szerint a közelmúlt néhány kudarca ellenére Ukrajna továbbra is jelentős győzelmeket arathat. Ezek között lehet az orosz erők által a háború első hónapjaiban elfoglalt területek mintegy ötven százalékának visszaszerzése, a gazdasági helyzet, valamint a szállítási és kereskedelmi kapcsolatok javítása nem utolsósorban fekete-tengeri katonai sikerek révén.

A tisztviselő elismerte, hogy kemény küzdelem vár Ukrajnára, és „hatalmas nyomás nehezedik rá”, de azzal érvelt, hogy az ukránok „egyre magabiztosabbak lesznek”, ahogy kezd felpörögni az új amerikai és más nyugati segélyek érkezése.

Blinken vasárnap azt mondta, hogy a segélynyújtás hónapokig tartó késlekedése kétségtelenül problémákat okozott, de „mindent megteszünk annak érdekében, hogy siettessük”.

„Ez egy kihívásokkal teli pillanat – mondta a CBS Face the Nation című műsorában. – Nem megyünk sehova, mint ahogy az a másik több mint ötven ország sem, amely támogatja Ukrajnát. Folytatjuk. Ha Putyin azt hiszi, hogy túl tudja élni Ukrajnát, túl tudja élni a támogatóit, téved.”

„Nincs idő a félelemre” – quadokkal mentik a sebesülteket az ukránok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00
Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG