Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszűnhet a Google keresője az ausztráloknak, ha a cégnek túl sokat kell fizetnie az újságok tartalmaiért


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Kivonulással fenyegette meg Ausztráliát a keresőóriás. Egy javaslat szerint ugyanis a ha a Google vagy más techóriások használni szeretnék az ausztrál médiacégek tartalmait, akkor fizetniük kéne érte.

Kizárná az ausztrálokat a kereső használatából a Google a médiatörvény módosításának elfogadása után. A techcég ausztrál igazgatója, Mel Silva arra figyelmeztette a szenátusi testületet, hogy világszerte ez lenne az első olyan médiaszabályozás, amely „működtethetetlen”, és aláássa az internet funkcióját.

„Ha a törvény ilyen változata életbe lép, nem marad más választásunk, mint felfüggeszteni a Google keresőszolgáltatását Ausztráliában”– jelentette be az ügyvezető.

A jogszabály részleteit tavaly hozták nyilvánosságra. A cél az volt, hogy rákényszerítsék a Google-t, a Facebookot és társaikat, hogy fizessenek a helyi hírszolgáltatóknak a tartalmuk felhasználásáért, különben dollármilliós nagyságrendű bírsággal kell szembenézniük. A javaslat világszerte az egyik legagresszívabb lépés az amerikai techóriásokkal szemben.

Az újságok benyújthatják a számlát

A törvény szerint kompenzálniuk kellene az ausztrál médiavállalkozásokat Rupert Murdoch News Corpjától elkezdve az ABC-n át egészen az SBS-ig, ha amelyben egy másik vállalat a keresőjében közzé akarja tenni a termékeiket, azaz az oldalak tartalomrészleteit.

A törvény legvitatottabb pontja szerint a vállalatoknak kellene megállapodniuk az árban. Ez lehet egyedi is, de több médiacég együtt is tárgyalhatna mondjuk a Gooogle-lel. Ha ez nem történik meg három hónapon belül, akkor a fizetendő összegről választottbíróság dönt.

„A javaslat ezen rendelkezése tarthatatlan precedenst teremtene cégünk és a digitális gazdaság számára, ami nem kompatibilis a keresőmotorok működésével, és az internet működésével sem”- mondta a Google ausztráliai igazgatója.

A törvény azt is kimondaná, hogy a techóriásoknak két héttel korábban értesíteniük kéne a portálokat, amennyiben módosítani kívánnak a keresőmotoraik algoritmusán.

Precedens törvény születhet

A törvény sorsát világszerte figyelemmel kísérik, tekintve, hogy a médiakiadványok világszerte szenvednek attól, hogy a reklámbevételek nagy részét az óriásvállalatok teszik zsebre az ő termékeik után is. Európában eddig főként a szerzői jogok mentén próbálták ezt támadni, eddig kevés sikerrel.

"Hadd legyek világos. Ausztrália szabja meg, hogy mit lehet csinálni Ausztráliában. Ez a parlamentünkben történik. A kormányunk végzi. Akik hajlandóak ezzel együtt élni, azokat nagyon szívesen látjuk Ausztráliában. Fenyegetésekre nem válaszolunk" – mondta a miniszterelnök.

A meghallgatáson a Facebook a törvényjavaslatot jelenlegi formájában „működésképtelennek” nevezte és bejelentette, hogy a módosító elfogadása esetén a közösségi platform leállítja az ausztrál hírek publikálását. A YouTube-ra valószínűleg nem fog vonatkozni a szabályozás, így annak leállításáról a Google sem beszélt.

„A szolgáltatások blokkolása Ausztráliában az utolsó lépés, amelyet a Google megtenne, különösen akkor, ha van más lehetőség” – mondta Mel Silva.

Mindkét érintett óriásvállalat, a Google és Facebook is hangsúlyozta, hogy hajlandók lennének különféle megállapodások útján valamennyit fizetni a médiacégeknek a tartalmukért. Például olyan termékekben, mint a Facebook News és a Google News Showcase.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója beszél többek közt a cég álhírek elleni lépéseiről, San Jose, 2018. május 1.
Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója beszél többek közt a cég álhírek elleni lépéseiről, San Jose, 2018. május 1.

Múlt héten az USA kormánya is arra kérte az ausztrál vezetést, hogy álljon ettől a szabályozástól. És legyen önkéntes megállapodásoktól függő, hogy mennyit fizet a két nagyvállalat.

Az ausztrál állam viszont arra jutott, hogy a Google és a Facebook piaci ereje túl nagy a média iparágon belül. Annyira, hogy szerintük ez a helyzet már a demokráciára is veszélyt jelenthet.

Készült az AFP , a Reuters és a DPA jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG