Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bocsánatkérést követelnek a Szputnyik V készítői


Szputnyik V szállítmány érkezik a pozsonyi repülőtérre 2021. március 1-én.
Szputnyik V szállítmány érkezik a pozsonyi repülőtérre 2021. március 1-én.

Az orosz vakcina gyártói bocsánatkérést követelnek az Európai Gyógyszerügynökségtől, amiért annak egyik vezető tisztségviselője arra figyelmeztette a tagországokat, ne hozzanak elhamarkodott döntést, és az orosz ruletthez hasonlította a Szputnyik V veszélyhelyzeti engedélyezését.

Több uniós ország már az uniós elfogadás előtt rendelt a Szputnyik V vakcinából, és ezt nehezményezte tegnap az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA igazgatósági elnöke, Christa Wirthumer-Hoche.

"Nyilvános bocsánatkérést követelünk Christa Wirthumer-Hochétól azokért a negatív megjegyzésekért, melyeket azokra az uniós országokra tett, melyek saját hatáskörükben jóváhagyták a Szputnyik V-t," – írták a Twitteten a vakcina gyártói.

"A megjegyzései komoly kérdéseket vetnek fel egy lehetséges politikai beavatkozást illetően az EMA folyamatban lévő vizsgálatára" közölték, hozzátéve, hogy az orosz vakcinát már 46 ország hagyta jóvá.

A múlt héten az amszterdami székhelyű EMA megkezdte a Szputnyik V úgynevezett gördülő engedélyeztetési vizsgálatát, ami kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy az első, nem nyugati oltóanyagot a 27 tagállamból álló közösség egészében használhassák.

Magyarország már jóváhagyta és oltási stratégiája részévé tette a Szputnyik V-t, miközben Csehország és Szlovákia is rendelt belőle, mondván: nem várnak az EMA jóváhagyására.

Amikor arról kérdezték, hogy Ausztria is meglépi-e ezt, az osztrák származású Wirthumer-Hoche azt mondta az ORF Rádiónak: "Ez némileg az orosz ruletthez lenne hasonlítható."

Oroszországban közölték, készek 50 millió európai beoltására elegendő vakcinát szállítani, ha a Szputnyik V zöld utat kap az Unióba.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG