Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bocsánatot kért a háborús bűncselekmény elkövetését beismerő orosz katona


Vagyim Sisimarin a kijevi bíróságon 2022. május 13-án
Vagyim Sisimarin a kijevi bíróságon 2022. május 13-án

Bocsánatot kért áldozata özvegyétől csütörtökön az az orosz katona, aki előző nap elismerte egy kijevi bíróságon, hogy agyonlőtt egy 62 éves civilt az északkelet-ukrajnai Szumi térségében.

Vagyim Sisimarin őrmester az első orosz katona, akit bíróság elé állítottak ukrajnai jogsértés ügyében. A szerdai ülésen igennel felelt arra a kérdésre, hogy bűnös-e a Csupahivka településen tőle nem messze elbicikliző, fegyvertelen férfi megölésében.

„Utasítást kaptam, hogy lőjem le. Rálőttem egy rövid sorozatot, összeesett, mi pedig haladtunk tovább” – közölte akkor az ukrán fegyveres erők fogságába esett, 21 éves Sisimarin a meghallgatásról közzétett videófelvétel tanúsága szerint.

A szibériai irkutszki területről származó orosz férfit életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújthatják, amennyiben elítélik.

A gyilkosság néhány nappal az ukrajnai invázió február 24-i megindítása után történt.

„Elismerem bűnösségemet. Arra kérem, hogy bocsásson meg” – mondta az özvegynek, Katyerina Salipovának csütörtökön, a meghallgatás második napján a kék-szürke kapucnis pulóvert viselő, a megfigyelők szerint nyugodtan beszélő, de rémültnek látszó férfi.

Salipova arról számolt be, hogy az ominózus napon lövéseket hallott az udvaruk felől, mire szólongatni kezdte a férjét, de nem kapott választ. Ekkor látta meg a férfi holttestét. „Odarohantam hozzá, de már halott volt, fejbe lőtték” – emlékezett vissza.

Az özvegy kijelentette, hogy nem tiltakozna, ha fogolycsere keretében volt férje gyilkosát kiadnák Oroszországnak, hogy „visszakaphassuk fiainkat”, Mariupol fogságba esett védőit.

A Kreml rámutatott, hogy ukrajnai diplomáciai képviselet hiányában korlátozottak a lehetőségeik a jogi segítségnyújtásra.

Háborús bűncselekmények

A per hatalmas szimbolikus jelentőséggel bír Ukrajna számára. Az ukrán hatóságok civilekkel szemben elkövetett gyilkosságokkal és brutalitással vádolják Oroszországot, és közölték, hogy több mint tízezer lehetséges háborús bűncselekményt azonosítottak.

Oroszország tagadja, hogy civileket vettek volna célba, és azzal vádolja Kijevet, hogy az orosz csapatok besározása érdekében megrendezte a gyilkosságokat.

Irina Venediktova ukrán főügyész áprilisban az orosz 64. gépesített lövészdandár tíz tagját azonosította be, akik szerinte civilek elleni kegyetlenkedéseket és más háborús bűncselekményeket követtek el. Azt is hozzátette, hogy a hatóságok folytatják a bizonyítékok gyűjtését és a többi tettes beazonosítását.

Kiemelte: annak feltárása is folyik, hogy a megnevezett tíz orosz katona is részt vett-e a bucsai tömeggyilkosságban.

Az orosz haderő Kijev-környéki kivonulását követően számos tömegsírt fedeztek fel a helyiek, rengeteg bizonyíték gyűlt össze civilek megkínzásáról és meggyilkolásáról.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa múlt héten nagy többséggel megszavazott egy határozatot, amelyben egy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték az ukrajnai orosz jogsértések feltárására.

Nyugdíjra vagy háborúra? – Mire kellene költeni az ukrán háborús pénzeket az oroszok szerint?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:21 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG