Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szilveszterkor bombáztatná Ukrajnát a nacionalista orosz politikus


Vlagyimir Zsirinovszkij az I. Sándorról elnevezett érdemrendet veszi át Vlagyimir Putyin elnöktől Moszkvában 2015. május 21-én
Vlagyimir Zsirinovszkij az I. Sándorról elnevezett érdemrendet veszi át Vlagyimir Putyin elnöktől Moszkvában 2015. május 21-én

Oroszország egyik leghírhedtebb héjája, Zsirinovszkij szintet lépett az Ukrajnáról szóló retorikában, miközben az Egyesült Államok és európai szövetségesei azzal vádolják Moszkvát, hogy csapatokat von össze az ukrán határ mentén egy invázió lehetséges előjátékaként.

December 27-én az ultranacionalista háborús uszító, Vlagyimir Zsirinovszkij azt javasolta a nemzeti televízióban, hogy szilveszterkor az orosz hadsereg bombázza Ukrajnát.

Zsirinovszkij, az Állami Duma pimasz kijelentéseiről ismert képviselője és a nacionalista Orosz Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője az Egyes Csatornán azt mondta: ha ő lenne az elnök, akkor december 31-e éjszakáján hajtana végre egy ilyen támadást, hajnali 4-kor vagy 5-kor, amikor „mindenki részeg”.

Volt már több hasonló ötlete

„Valakinek meg kell büntetnie őket, valakinek meg kell ijesztenie őket” – mondta egy nappal azután, hogy azt javasolta Oroszországnak: kebelezze be egész Ukrajnát, az 1991-ben függetlenné vált egykori szovjet köztársaságot.

A 75 éves Zsirinovszkij az LDPR 1991-es megalapítása óta hírhedt ellentmondásos kijelentéseiről. A kilencvenes évek közepén, a második csecsen háború kezdetekor nukleáris fegyverek bevetését szorgalmazta Oroszország észak-kaukázusi köztársasága, Csecsenföld ellen. Sürgette Alaszka erőszakos visszafoglalását is az Egyesült Államoktól, valamint a moszkvai ellenőrzés visszaállítását a volt szovjet államok felett, valamint Kazahsztán Oroszországhoz csatolását.

Zsirinovszkij nem az egyetlen héja

December 26-án egy másik hírhedt héja, a csecsen erős ember, Ramzan Kadirov, aki Kreml-barátsága mellett Oroszország észak-kaukázusi régiójának könyörtelen irányításáról ismert, kijelentette, hogy kész segíteni Ukrajna annektálásában.

„Ukrajnát az országunkhoz kellene csatolni, ez a mi területünk” – mondta Kadirov.

Oroszország 2014-ben megszállta és annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, és azzal vádolják, hogy támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat, akik már csaknem nyolc éve vívnak háborút a kijevi erők ellen.

Oroszország tagadja, hogy inváziót indítana, ehelyett provokációkkal vádolja Ukrajnát és a NATO-t.

„Bármire képesek”: Újabb megszállástól tartanak az ukrán határon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:06 0:00

XS
SM
MD
LG