Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újraélesztenék a NATO–Oroszország Tanácsot az ukrán válság miatt


A francia haditengerészet fregattja az ukrajnai Odessza fekete-tengeri kikötőjébe érkezésekor december 24-én
A francia haditengerészet fregattja az ukrajnai Odessza fekete-tengeri kikötőjébe érkezésekor december 24-én

Az újév után ígért újabb orosz–amerikai tárgyalásokat az ukrajnai helyzetről Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter katonai tisztviselőket is be akar vonni a NATO-val folytatott tárgyalásokba, miközben állítólag visszavonták a katonák egy részét az ukrán határtól.

Lavrov december 27-én beszélt arról a Kreml-barát Szolovjov Live című talkshow-ban, hogy „az újévi ünnepek végeztével azonnal sor kerül az Egyesült Államokkal folytatott biztonsági tárgyalások egy nagyobb fordulójára”.

Putyin katonai választ emlegetett

Oroszország január 7-én ünnepli az ortodox karácsonyt, vagyis az ezt követő első munkanap január 10-re esne. Lavrov megjegyzései a Moszkva és Washington közötti feszültségek fokozódása közepette hangzottak el, amelyet az ukrán határhoz közeli masszív orosz csapaterősítés és a Kreml azon követelései váltottak ki, hogy ne legyen további NATO-bővítés, egyéb biztonság garanciák mellett.

Vlagyimir Putyin elnök december 23-án, éves sajtótájékoztatóján felszólította a Nyugatot, hogy azonnal teljesítse a követeléseket, és felsorolta az Ukrajnával és a NATO-val kapcsolatos sérelmek litániáját. Putyin az orosz állami televízióban december 26-án sugárzott interjúban kijelentette, hogy különböző lehetőségeket mérlegel, ha a Nyugat nem teljesíti a követeléseit. Oroszország válasza „sokféle lehet”, mondta, hozzátéve: „Attól függ majd, hogy katonai szakértőink milyen javaslatokat nyújtanak be nekem.”

Január elején ülnének tárgyalóasztalhoz

December 27-i kommentárjában Lavrov azt mondta, hogy Oroszország katonai tisztviselőket akar bevonni a NATO-val folytatott bármilyen tárgyalásba, miközben bírálta a nyugati biztonsági szövetséget. „A NATO most egy tisztán geopolitikai projekt, amelynek célja a Varsói Szerződés megszűnése és a Szovjetunió összeomlása után gazdátlanná vált területek fejlesztése” – mondta.

Lavrov megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy az orosz külügyminisztérium elismerte, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár javasolta a NATO–Oroszország Tanács január 12-i ülésének megtartását. A Kreml egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy részt vesz-e rajta. A találkozó formátumát és az orosz küldöttség összetételét vizsgálják – mondta Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes, jelentette a TASZSZ állami hírügynökség december 26-án.

A NATO szóvivője az AFP jelentése szerint azt mondta, hogy a szövetség felvette a kapcsolatot a Kremllel, hogy biztosítsa részvételét. „Kapcsolatban állunk Oroszországgal a találkozóval kapcsolatban” – mondta a neve elhallgatását kérő szóvivő.

Oroszország a NATO-bővítés leállítását követeli

A NATO–Oroszország Tanácsot 2002-ben hozták létre, de jelenleg nem működik az ukrajnai konfliktus miatt. Ha az ülésre január 12-én kerül sor, ahogy Stoltenberg javasolta, az lenne a tanács első ülése két és fél év óta, és a NATO harminc tagállama katonai vezetőinek kétnapos brüsszeli találkozójának első napján kerülne rá sor.

A január 12-i ülés az első, amelyet Stoltenberg javasolt azóta, hogy Moszkva biztonsági dokumentumtervezeteket nyújtott be, amelyekben többek között a NATO keleti terjeszkedésének és az olyan országokkal való katonai együttműködésnek a megszüntetését követeli, mint Ukrajna és Grúzia.

Amerikai tisztviselők szerint a követelések némelyike vagy megvalósíthatatlan, vagy lehetetlen, vagy alapvetően ellentétes a nyugati értékekkel, de az Egyesült Államok azt is közölte, hogy kész tárgyalásokat folytatni a követelésekről. Ez kétoldalúan, a NATO-n és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) keresztül történik.

Állítólag tízezer orosz katonát visszavontak

A tárgyalásokat az orosz csapatok ukrán határokhoz közeli felvonulásának hátterében javasolták, ami amerikai hírszerzési tisztviselők szerint egy invázió előjátéka lehet. Az Egyesült Államok és az Európai Unió kemény következményekkel fenyegette meg Moszkvát katonai eszkaláció esetén, miközben Oroszország tagadta, hogy inváziót tervezne.

Az orosz védelmi minisztérium december 25-én bejelentette, hogy több mint tízezer katona befejezte az egy hónapig tartó gyakorlatokat Ukrajna közelében, az érintett katonák visszatérnek állandó bázisukra.

Kicsoda Dmitrij Muratov, az idei Nobel-békedíjas?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:54 0:00

XS
SM
MD
LG