Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínában már a harmadik és a negyedik koronavírus-vakcina is engedélyt kapott


Egy önkéntes tesztalany megkapja Mexikóban a CanSino kínai vakcinát. 2020. november 6.
Egy önkéntes tesztalany megkapja Mexikóban a CanSino kínai vakcinát. 2020. november 6.

Kínában két újabb koronavírus elleni vakcina kapott engedélyt a szélesebb körben történő használatra. A helyi gyógyszerügyi hivatal feltételes engedélyt adott a CanSino oltóanyagának és az állami Sinopharm második vakcinájának is.

Mindkét oltószert már egy ideje használják meghatározott demográfiai rétegeknél veszélyhelyzeti engedélyezés keretében. Kínának így már négy oltóanyaga van.
A CanSino azt mondja, hogy a vakcinájukból csak egy adagra van szükség és a beadás után 28 nappal 65,28 százalékos a hatékonysága.

Ez az első egyadagos kínai vakcina

A CanSino-vakcinát 2 és 8 Celsius-fok között lehet tárolni, így a gyártó szerint a kevésbé jó infrastruktúrával ellátott régiókban is könnyű megoldani a logisztikáját. Az oltóanyag az adenovírust használja föl, hogy a szervezetbe juttassa a koronavírus örökítőanyagát, és immunreakciót váltson ki a szervezetből. Az AstraZeneca és a Johnson & Johnson oltóanyagai is hasonló módon működnek.

Ez az első olyan kínai fejlesztésű oltószer, amelyből csak egy adag kell. A Sinopharm egyik vuhani leányvállalata azt mondta, hogy az ő oltószerük 72,51 százalékos védettséget nyújt, és hasonló elven működik, mint a már engedélyezett – és Magyarországon is használt – másik Sinopharm vakcina. Egyik cég sem hozta nyilvánosságra a két új oltószer hatékonyságát és biztonságosságát bizonyító adatokat.

150 ezer katona már megkapta az oltást

A CanSino oltóanyagát a kínai hadsereg kutatócsapatával együtt fejlesztették ki. A Ad5-nCoV névre hallgató oltóanyagot tavaly június óta tesztelik, amikor sürgősségi engedélyt kapott a katonaság számára. Az általános használata eddig nem volt engedélyezett. Megközelítőleg 150 ezer a hadsereg kötelékében lévő személy már kapta meg az oltást.

A klinikai teszteket öt országban, Pakisztánban, Mexikóban, Chilében és Argentínában végezték el közel 40 ezer emberen. Mexikóban és Pakisztánban is engedélyt kapott a CanSino oltóanyaga. A cégnek kisebb a gyártási kapacitása, mint a Sinovacnak vagy a Sinopharmnak, amelyek 1 milliárd adag oltóanyag legyártását ígérték az év végéig. A CanSinoval együttműködő katonai kutatók szerint a cég olyan 300 millió adag vakcina legyártára képes éves szinten.

A másik újonnan engedélyezett vakcinát is tavaly nyár óta tesztelik, többek között az Egyesült Arab Emírségekben. A vuhani vakcinából évente 100 millió adagot tudnak gyártani.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG