Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tízezrek emlékeztek a hat éve meggyilkolt Borisz Nyemcovra Moszkvában


Nemcov orosz ellenzéki vezető emlékezett merényletének évfordulójára, a GRAB 1-re
Nemcov orosz ellenzéki vezető emlékezett merényletének évfordulójára, a GRAB 1-re

Az évfordulón általában felvonulást tartanak Moszkvában, idén azonban más módot választottak a szervezők a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett korlátozások miatt.

Megemlékezést tartottak Moszkva központjában Borisz Nyemcov néhai orosz kormányfő-helyettes és ellenzéki politikus meggyilkolásának hatodik évfordulóján. Sajtóhírek szerint több mint tízezren gyűltek össze szombaton a Vlagyimir Putyin orosz elnök éles hangú bírálójaként ismert politikus meggyilkolásának helyszínén, a Kremltől nem messze lévő Bolsoj Zamoszkvoreckij hídnál, ahol virágokat helyeztek el.

Több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia oroszországi nagykövete is részt vett a megemlékezésen. Az évfordulón általában felvonulást tartanak Moszkvában, idén azonban más módot választottak a szervezők a koronavírus-járványra tekintettel bevezetett korlátozások miatt.

„Minden évben összegyűlünk ezen a napon, hogy megmutassuk a hatóságoknak, nem felejtettük el, és soha nem is fogjuk elfelejteni a történteket” – mondta Mihail Kaszjanov ellenzéki politikus, volt orosz miniszterelnök az AFP francia hírügynökségnek. "Biztos vagyok benne, hogy a célok, amelyekért Borisz harcolt - az oroszok szabadsága, jóléte és méltósága - hamarosan megvalósulnak" – tette hozzá.

A moszkvai amerikai külképviselet szóvivője, Rebecca Ross arról számolt be a Twitteren, hogy John Sullivan nagykövet is megemlékezett az „országa számára jobb jövőért küzdő” Nyemcov „brutális meggyilkolásáról”.

Berlin, 2021. február 27-én, Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján.
Berlin, 2021. február 27-én, Borisz Nyemcov meggyilkolásának hatodik évfordulóján.

Más városokban is voltak megemlékezések

Kisebb megemlékezések más orosz városokban is voltak, például Nyizsnyij Novgorodban, ahol Nyemcov a kilencvenes években kormányzó volt. Szentpéterváron százak vonultak utcára erős rendőri jelenlét mellett.

„Nyemcovra emlékezve megerősítjük rendíthetetlen elkötelezettségünket az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok mellett. Továbbra is mélységes aggodalommal tölt el bennünket az orosz kormány egyre erősödő türelmetlensége a független véleménynyilvánítás minden formájával szemben” – írta közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Borisz Nyemcovot, aki a kilencvenes években, Borisz Jelcin elnöksége idején a miniszterelnök-helyettesi tisztségig emelkedett, 2015. február 27-én lőtték le Moszkva központjában, a Kreml falától egy kőhajításnyira.

A gyilkosság öt állítólagos csecsen elkövetőjét, köztük Ramzan Kadirov csecsen vezető biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélték. Sokak szerint az egyértelműen politikai indíttatású gyilkosság hátterét máig nem sikerült tisztázni.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG