Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Borrell szerint az iráni atomalkuban részt vevő országok többsége egyetért az EU javaslatával


Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszternek és Josep Borrellnek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének találkozója Teheránban 2022. június 25-én
Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszternek és Josep Borrellnek, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének találkozója Teheránban 2022. június 25-én

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a legtöbb ország, amely részt vesz a 2015-ös iráni atomalku felújításáról indult tárgyalásokon, egyetért Brüsszel legújabb javaslatával, és most mindenki várja az Egyesült Államok válaszát, miután Teherán közölte véleményét a tervezetről.

„A legtöbbjük egyetért, de még mindig nem kaptam választ az Egyesült Államoktól, ahol, ha jól tudom, meg kell vitatniuk a kérdést, amelyre a héten várjuk a választ” – mondta Borrell a TVE spanyol nemzeti televíziónak kedden.

Miután az EU július végén elküldte a megállapodás javasolt szövegét Teheránnak és Washingtonnak, Irán a múlt héten válaszolt és több észrevételt tett.

Washington azt mondja, a lehető leggyorsabban dolgozik azon, hogy megfelelő választ adjon a teheráni észrevételekre a szövegtervezetben.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt mondta, hogy Washington bátorítónak tartja, hogy Irán látszólag elállt néhány követelésétől, például attól, hogy oldják fel a terroristaminősítés alól az Iráni Forradalmi Gárdát, de hozzátette, hogy még mindig vannak megoldásra váró kérdések.

Borrell arról is beszélt, hogy Irán néhány kiigazítást kért az uniós javaslatban, amelyet nem hoztak nyilvánosságra. Egy nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy Teherán válaszai észszerűek” voltak, és már ezen a héten megtarthatják a tárgyalások újabb fordulóját.

Irán 2015-ben kötötte meg az atomalkut az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával, Oroszországgal és Kínával. Az egyezség értelmében Irán beleegyezett, hogy az ENSZ ellenőreinek felügyelete mellett korlátozza urándúsítását cserébe a legtöbb gazdasági szankció feloldásáért.

2018-ban Washington egyoldalúan kilépett a nukleáris megállapodásból Donald Trump akkori elnök vezetésével, és ismét bénító szankciókat vezettek be. Irán erre úgy reagált, hogy fokozatosan visszalépett a megállapodásban vállalt kötelezettségeitől például az urándúsítás terén.

Irán, Oroszország és az EU – valamint közvetve az Egyesült Államok – képviselői augusztus 4-én Bécsben folytatták a tárgyalást a teheráni atomalkuról, miután a korábbi egyeztetések holtpontra jutottak.

Irán garanciákat akart kapni arra, hogy az atomalku felújítása esetén egyetlen jövőbeli amerikai elnök sem lép vissza a megállapodástól.

Joe Biden elnök azonban nem adhat ilyen biztosítékot, mivel az alku inkább politikai megállapodás, mint jogilag kötelező érvényű szerződés.

XS
SM
MD
LG