Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönbe küldték a volt román elnök korrupt lányát


Ioana Basescu, a volt román elnök Traian Basescu lánya 2016-ban.
Ioana Basescu, a volt román elnök Traian Basescu lánya 2016-ban.

Egykori kormánytagot is börtönbe küldött egy romániai bíróság a volt elnök, Traian Basescu lányával együtt. A 2009-es választások pénzügyeit firtató perben pénzmosás mellett abban is bűnösnek találták őket, hogy kenőpénz elfogadására buzdítottak másokat.

A bukaresti bíróság Ioana Basescu közjegyzőre öt év börtönt szabott ki. Az egykori jobbközép minisztert, törvényhozót, Traian Basescu elnök közeli politikai szövetségesét, Elena Udreát nyolc év börtönre ítélték. Egyik ítélet sem jogerős, fellebbezni lehet ellenük. Basescu és Udrea egyaránt tagadja, hogy bármi rosszat tett volna.

Az elmúlt öt esztendőben évtizedek óta nem látott méretű korrupcióellenes tüntetésekkel nézett szembe az uniós tagállam, miközben Brüsszelben és Washingtonban egyaránt aggodalmat keltettek az előző, baloldali kormány kísérletei néhány korrupciós bűntett büntetőjogi következményeinek elkerülésére.

Pártokon átívelő ügyek

A korrupcióellenes ügyészek vizsgálatai politikai pártokon átívelő érdekellentétekre, hatalommal való visszaélésre, csalásra és kenőpénzért elnyert állami szerződésekre derítettek fényt.

A Transparency International Romániát az Európai Unió egyik legkorruptabb országának tekinti, Brüsszel már az ország 2007-es uniós csatlakozás óta különleges megfigyelés alatt tartja az ottani igazságszolgáltatási rendszert.

A korrupcióellenes ügyészek szerint Udrea, aki annak idején a regionális fejlesztésekért felelős miniszter volt és informálisan Basescu elnökválasztási kampányát is irányította, arra késztetett egy volt miniszterhelyettest és egy megyei önkormányzati vezetőt, hogy 1,6 millió lejt, mintegy 400 ezer dollárnyi kenőpénzt kérjenek két üzletembertől közmunkaszerződésekért cserébe.

Kenőpénzgyűjtés után pénzmosás - így készült a kampány

Ioana Basescu egyrészt szintén pénzmosásra bujtott fel másokat, másrészt arra késztette őket, hogy ajánlják fel a megvesztegetés lehetőségét – állítják az ügyészek. Az így keletkezett alapokból különböző kampányszolgálatokat finanszíroztak. Három másik embert szintén börtönbüntetésre ítéltek az ügyben kedden.

Traian Basescu, aki most európai parlamenti képviselő, 2004-ben lett elnök reformbarát, korrupcióellenes ígéretekkel. 2009-ben újabb öt évre megválasztották. Több, hozzá közelálló embert más ügyekben ítéltek börtönbüntetésre, ő maga pedig a korrupcióellenes ügyészek bírálójává vált.

Készült a Reuters tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG