Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönbüntetésre ítéltek drogcsempészet vádjával két orosz aktivistát


Lija Miluskina és Artyom Miluskin 2019. január 17-én
Lija Miluskina és Artyom Miluskin 2019. január 17-én

Kábítószer-csempészet vádjával hosszú börtönbüntetésre ítélték a már nem működő Nyílt Oroszország jogvédő szervezet két aktivistáját – szerintük politikailag motivált eljárást folytattak ellenük.

A pszkovi körzeti bíróság Lija Miluskinát tíz és fél, férjét, Artyom Miluskint tizenegy év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön, miután bűnösnek találta őket. Miluskin ellen gyújtogatás miatt is vádat emeltek. A nőnek 2024-ben kell megkezdenie a szabadságvesztés letöltését, tekintettel arra, hogy a párnak két fiatal gyereke van.

Miluskina a Vlagyimir Putyin elnök egyik hangos bírálójának számító Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország helyi szervezetének koordinátora volt. Az utóbbi években számos olyan szervezetet betiltottak vagy más módon célba vettek az orosz hatóságok a „külföldi ügynökökről” szóló törvény alapján, amelyeknek közük volt az emigráns egykori oligarchához, így a demokráciapárti Nyílt Oroszországot is.

A házaspárt 2019 januárjában tartóztatták le meg nem nevezett szemtanúk és egy rendőr vallomása alapján. Utóbbi jelenleg is börtönben ül kábítószer-birtoklás miatt.

Miluskin és Miluskina a tárgyalás során arról számolt be, hogy egy tüntetést megelőzően vették őket őrizetbe, a náluk talált drogot pedig a rendőrök rejthették el. Hangsúlyozták, hogy az eljárás politikailag motivált, a fő oka, hogy több demonstrációt is szerveztek a Moszkvától mintegy hétszáz kilométerre lévő Pszkovban.

Augusztusban két, Hodorkovszkij által támogatott online folyóirat és egy jogsegélyszervezet is bejelentette tevékenységének beszüntetését, miután a hatóságok ellehetetlenítették a működésüket. A Nyílt Oroszország májusban jogutód nélkül feloszlatta magát. A döntést azzal indokolta, hogy az orosz parlament alsóháza meg akarja szigorítani a „nemkívánatos szervezetekről" rendelkező törvényt, a szervezet pedig meg kívánja védeni tagjait a büntetőeljárásától.

XS
SM
MD
LG