Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönbüntetésre ítéltek egy Oroszországnak kémkedő volt német katonatisztet


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Három és fél év szabadságvesztést szabott ki hétfőn a düsseldorfi bíróság az 54 éves Thomas H.-ra, aki beismerte, hogy kényes katonai információkat osztott meg az orosz hírszerzéssel.

A törvényszék megállapította, hogy a német hadsereg koblenzi közbeszerzési hivatalában parancsnoki rangban szolgáló tiszt több esetben is alacsonyabb bizalmi minősítésű titkokat adott át az oroszoknak.

„Az általa átadott dokumentumok olyan információkkal láthattak el egy külföldi hatalmat, amelyek károsak Németország biztonságára nézve” – szögezték le súlyosbító körülménynek minősítve azt, hogy Oroszország katonai fenyegetést jelent az országra.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszországnak kémkedhettek – letartóztattak két embert Németországban

Az ítélet szerint a férfi önként jelentkezett egy „agresszív és könyörtelen” külföldi hatalom ügynökének, jóval az ukrajnai háború kitörését követően, tavaly májusban.

Ehhez kapcsolódóan: Buda Péter: Az elmúlt években rengeteg rubel gurult itt szét

A tavaly augusztusban őrizetbe vett Thomas H. korábbi beismerő vallomásában azzal indokolta tettét, hogy tartott egy esetleges nukleáris eszkalációtól az ukrajnai háborúban, ezért többször is bizalmas információkat továbbított a bonni orosz főkonzulátusnak és a berlini orosz nagykövetségnek.

A férfi nem kapott pénzt a szolgálataiért, tette elkövetésekor rossz egészségügyi állapotban volt. Szavai szerint megbánta, amit tett, és ennek megfelelően együttműködő volt az eljárás során.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG