Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állítólag Oroszországnak kémkedtek – letartóztattak két embert Németországban


Nancy Faeser német belügyminiszter azt ígérte, hogy továbbra is meghiúsítanak minden ilyen orosz fenyegetést
Nancy Faeser német belügyminiszter azt ígérte, hogy továbbra is meghiúsítanak minden ilyen orosz fenyegetést

Két német–orosz kettős állampolgárt tartóztattak le Németországban kémkedés gyanújával. Egyiküket azzal vádolják, hogy támadásokra készült egyebek mellett amerikai katonai létesítmények ellen annak reményében, hogy szabotálja az Ukrajnának nyújtott segélyt.

A német adatvédelmi szabályoknak megfelelően csak Dieter S.-nek és Alexander J.-nek nevezett két férfit szerdán tartóztatták le a bajorországi Bayreuth városában – közölte a szövetségi ügyészség.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz kémhálózaton ütöttek rajta Lengyelországban

Dieter S. október óta tárgyalt egy, az orosz hírszerzéshez köthető személlyel lehetséges németországi szabotázscselekményekről. A fő cél az volt, hogy aláássák Németország Ukrajnának nyújtott katonai támogatását – áll a közleményben, amely szerint a gyanúsított kijelentette, hogy hajlandó bombatámadást és gyújtogatásokat végrehajtani a németországi katonai infrastruktúra és ipari létesítmények ellen.

Információkat gyűjtött a lehetséges célpontokról, köztük amerikai katonai létesítményekről. Alexander J. állítólag legkésőbb márciustól segített neki ebben, míg Dieter S. felderített néhány helyszínt, fényképeket és videókat készített a katonai eszközökről, és az információkat továbbította titkosszolgálati kapcsolattartójának.

A bíró szerdán elrendelte Dieter S. letartóztatásának meghosszabbítását az esetleges vádemelésig. Alexander J.-nek csütörtökön kellett megjelennie a bíróságon zárt ajtók mögötti meghallgatásra.

Dieter S.-t azzal is vádolják, hogy 2014 decembere és 2016 szeptembere között tagja volt az oroszbarát szeparatista erők egyik fegyveres egységének a kelet-ukrajnai Donyecki területen.

Ehhez kapcsolódóan: Svéd értékelés szerint Oroszország jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést

Németország lett Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítója az Egyesült Államok után, amióta Oroszország több mint két éve megkezdte teljes körű invázióját szomszédja ellen. Az Egyesült Államok komoly katonai jelenléttel rendelkezik Németországban, beleértve Bajorországot.

„Tudjuk, hogy az orosz hatalmi apparátus a mi országunkra is összpontosít” – írta Marco Buschmann igazságügyi miniszter az X közösségi oldalon a letartóztatások után, hozzátéve, hogy Németországnak „határozottan kell válaszolnia erre a fenyegetésre”.

A Németország biztonságáért felelős legmagasabb rangú tisztviselő, Nancy Faeser belügyminiszter azt ígérte, hogy továbbra is meghiúsítanak minden ilyen orosz fenyegetést.

„Ezután is masszív támogatást fogunk nyújtani Ukrajnának, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni” – fogalmazott közleményében.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG