Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönre ítélik a hivatalnokokat cikiző orosz parodistákat


Larisza Krivonoszova azért kapott börtönbüntetést, mert rendőrségi szóvivőt játszva illegálisan viselt egyenruhát
Larisza Krivonoszova azért kapott börtönbüntetést, mert rendőrségi szóvivőt játszva illegálisan viselt egyenruhát

Oroszország távol-keleti részén két színészt rövid börtönbüntetésre ítéltek, mert részt vettek egy fiktív YouTube-sorozatban, amely egy brutális regionális hivatalnok kalandjairól szól, és nem túl hízelgően ábrázol valóban létező kormányzati tisztviselőket.

Nem először lépnek fel az orosz állam képviselőit gúnyoló vagy érzékeny politikai témákat érintő politikai szatírákkal szemben.

Ha az orosz komikusok úgy gondolják, hogy a hatóságok nem értik a humort, lehet, hogy igazuk van, mert egyre több az olyan bizonyíték, amely alátámasztja ezt a gyanút.

Az elmúlt hónapokban és években több stand-up-komikus és más előadóművész ellen indult büntetőeljárás.

Tavaly nyáron Alekszandr Dolgopolov elmenekült Oroszországból, miután a hatóságok perrel fenyegették meg egy Vlagyimir Putyin elnökről szóló vicce miatt.

Túl messze ment a stand-upos srác

A múlt hónapban pedig a belügyminisztérium egy életre kitiltotta az országból Idrak Mirzalizade komikust, miután gúnyt űzött azokból a szokásokból, amelyekről azt állította, hogy sok oroszra jellemzők (például megjegyezte, hogy az oroszok szokása lehet, hogy fekáliával kenik be magukat, mielőtt aludni mennek) – bár egy bíróság később felfüggesztette a kitiltást. (Mirzalizade bocsánatot kért, azt mondta, nem akart megsérteni senkit, főleg, mivel egy szatirikus műsorban szólalt meg.)

Úgy tűnik, hogy az elnyomás legújabb epizódja az orosz Távol-Kelet Primorje régiójában, több ezer kilométerre Moszkvától játszódik.

Ezen a héten a regionális fővárostól, Vlagyivosztoktól északra fekvő Usszurijszkban egy bíróság két helyi színészt rövid börtönbüntetésre ítélt, mert szerepeltek egy online vígjátékban, amelyben a helyi tisztviselőket és a kormánypártot, az Egységes Oroszországot cikizték.

A Mekk mesterrel rokon, népből kinőtt egyszerű hivatalnok

A szóban forgó műsor egy vígjátéksorozat, amelynek főhőse Vitalij Nalivkin, egy fiktív hivatalnok, aki brutálisan szidja korrupt beosztottjait, erdőtüzekkel harcol és különböző kitalált drákói kezdeményezéseket népszerűsít Usszurijszkban és a környező területeken, például a fegyverrel való kényszeroltást.

Nalivkint nem lehet entellektüelnek nevezni. Bár mindig segíteni akar, de gyakran úgy sülnek el a dolgok, mint a magyar rajzfilmsorozatból ismert ezer-, illetve inkább „nullamester” Mekk mesternél. Nalivkin például megmutatja, hogyan kell biztonságosan vezetni a helyi tömegközlekedésben használt botrányosan rossz autóbuszt, amellyel egyszer árokba, egyszer csatornába borul.

A sorozat gyakran utal a tényleges orosz kormányzati politikára, és nem mindig hízelgő módon.

Szeptember 21-én a Nalivkint alakító színészt, Andrej Nyeretint két napra börtönbe zárták „a társadalom iránti tiszteletlenség” vádjával, miután állítólag nyilvános helyen káromkodott.

Nyeretint ötszáz rubel (hét dollár) pénzbüntetésre is ítélték.

Két nappal később a műsor egyik színésznőjét tíz nap börtönre és ezer rubel (14 dollár) pénzbírságra ítélték, mert hivatalos engedély nélkül viselt rendőrruhát a forgatáson, ami az orosz törvények megsértésének számít.

A 43 éves Larisza Krivonoszova Marina Vulf, egy szintén fiktív belügyminisztériumi szóvivő szerepét játszotta, akit a helyi média szerint a valóságos szóvivő, Irina Volk ihletett. (A Volk oroszul a német eredetű Vulf megfelelője, és farkast jelent).

A sorozatot több mint két éve terjesztik az interneten, és óriási népszerűségnek örvend. Számos, a YouTube-ra feltöltött epizódot több mint kétmillióan néztek meg.

A szeptember 17–19-i parlamenti és helyhatósági választások előtti hetekben az ellenzék elleni fokozott fellépés nyomán azonban az új epizód egyértelműen felborzolta egyesek kedélyét.

A YouTube-on eddig több mint hétszázezer alkalommal megnézett epizódban Nalivkin egy rakétavetővel próbál meg hatástalanítani egy rejtett bombát, amelyről kiderül, hogy egy zacskó kínai sárgarépa.

Eközben tönkretesz egy, az Egységes Oroszországot népszerűsítő transzparenst, és másikat tesz a helyére. Ez kísértetiesen hasonlít Putyin elnök híres fotójára, amelyen egy karosszékben ül és fagyos tekintettel néz a kamerába. A kép a Time magazin címlapfotója lett.

A humoristák megfélemlítése nem új keletű dolog Oroszországban

A Putyin első elnöki ciklusa alatt, 2000–2004 között futó Kukli (A magyar Uborkára és a brit Spitting Image-re hasonlító Bábok) című népszerű televíziós szatírát levették a műsorról, mivel a hírek szerint az elnök – akit a mű más tisztségviselők mellett parodizált – személyesen kikelt ellene.

A brit műsor az utóbbi időben visszatért, most épp Tom Cruise oldja meg benne a benzinválságot.

Visszatérve Oroszhonba: szeptember 23-án az usszurijszki bíróságról kilépve Krivonoszova egy helyi híroldalnak elmondta, hogy korábban már volt „bizonyos összetűzése a bűnüldöző szervekkel”. Nem titkolta, hogy börtön- és pénzbüntetése politikai jellegű volt.

„Nyilvánvalóan valaki nem örült a karrierem alakulásának – mondta. – Valakiből nem napok, hanem másodpercek alatt lesz sztár.”

A Szabad Európa szibériai szerkesztősége, a Szibériai Reáliák tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG