Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Börtönt kér Navalnijra az orosz állam


Részlet Alekszej Navalnij egyik videójából , 2020. december 15.
Részlet Alekszej Navalnij egyik videójából , 2020. december 15.

Alekszej Navalnijt korábban felfüggesztett börtönre ítélte az orosz bíróság. Szerinte koncepciós per volt. Mindenesetre a próbaidő lejárt, ennek ellenére letöltendőre változtathatják most a korábbi büntetését.

A közelmúltbeli mérgezési kísérletet túlélő Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus kedden azt jelezte, hogy az orosz Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat (FSIN) letöltendő börtönt kért rá egy orosz bíróságtól.

"Putyin annyira bedühödött, hogy túléltem a mérgezést, hogy utasította a FSIN-t, hogy az kérje a felfüggesztett büntetésem letöltendőre módosítását. Dacára, hogy az lejárt december 30-án" - írta.

A moszkvai szimonovi körzeti bíróság adatai alapján az eljárást január 11-én indították el. A hivatalos indoklás szerint "a megszabott kötelezettségek teljesítésének vagy kártérítés kifizetésének elmulasztása vagy más bűncselekmény elkövetése miatt" indult az új eljárás, írja a Szabad Európa központi szerkesztősége.

Év végén egyébként sikkasztással is megvádolták az ellenzéki politikust, a vád az, hogy magáncélra költötte a korrupcióellenes szervezetéhez érkező adományok egy részét.

Az első ügyben Alekszej Navalnijt 2014-ben 3 és fél évre ítélték el csalás miatt. Az ítélet szerint a politikus és öccse 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher orosz leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek.

A 2014 decemberében meghozott ítélettel kapcsolatban az Emberi Jogok Európai Bírósága felülvizsgálatot kért, mivel igazságtalannak tartotta azt. Az orosz legfelsőbb bíróság azonban helybenhagyta a döntést, majd egy másik moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította az eredetileg 5 éves próbaidőt, így az csak tavaly, december 30-án járt le. Navalnij szerint koncepciós perben ítélték el. Testvére, Oleg 3,5 évnyi börtönt kapott.

Alekszej Navalnij próbaideje lejárt, viszont a Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat már korábban is azzal fenyegette, hogy mivel nem jelentkezett be előtte, megsérthette a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG