Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Döntés elé állították Navalnijt: hazatérés vagy börtön


Ultimátumot kapott a megmérgezett orosz ellenzéki politikus. Vagy azonnal visszatér Oroszországba, vagy börtön vár rá. Közben több nap fogság után szabadon engedték Navalnij ügyvédeit és kollégáit.

Börtönnel fenyegette meg az orosz büntetésvégrehajtás az augusztusban megmérgezett Navalnijt. Ha egy napon belül nem jelentkezik, akkor megsérti a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit, ezért a későbbiekben akár letöltendőre is módosíthatják a 2014-ben, csalás miatt meghozott ítéletet.

Csak egy nap

Alekszej Navalnijt 2014-ben 3 és fél évre ítélték el, felfüggesztettet kapott, melynek próbaideje december 30-án jár le. Az ítélet szerint a politikus és öccse 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher orosz leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. A 2014 decemberében meghozott ítélettel kapcsolatban az Emberi Jogok Európai Bírósága felülvizsgálatot kért, mivel igazságtalannak tartotta azt. Az orosz legfelsőbb bíróság azonban helybenhagyta a döntést, majd egy másik moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította az eredetileg 5 éves próbaidőt, így az csak idén, december 30-án jár le. Navalnij szerint koncepciós perben ítélték el.

Sajtóra hivatkoznak

Az orosz börtönszolgálat szerint Navalnij már felépült, ezért kötelessége eleget tenni a próbaidő feltételeinek, így személyesen kell megjelennie valamelyik moszkvai irodában. A hatóság a The Lancet brit orvosi lapra hivatkozva állítja, hogy az ellenzéki politikus már meggyógyult, a cikk szerint Navalnijt ugyanis szeptemberben engedték ki a berlini Charite kórházból, és október közepére visszanyerte régi erejét.

A büntetés-végrehajtási szolgálat azt írja, hogy "az elítélt nem teljesíti a bíróság által előírt kötelezettséget, és kikerüli a börtönszolgálat felügyeletét".

Navalnij: "Nincs fájdalom, csak távozik belőled az élet"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:24 0:00

Navalnij szóvivője, Kira Jarmis ugyanakkor azt állítja, hogy Navalnij december 29-i hazatérése lehetetlen, tekintve, hogy a Kreml-kritikus politikus még mindig lábadozik. Az ellenzéki politikus pedig egy tweet bejegyzésben maga is üzent: ahogy korábban már megígérte, egy előre be nem jelentett időpontban fog visszatérni, a szolgálat követelése pedig a kormány beismerése, hogy megmérgezték.

Alekszej Navalnij az orosz ellenzék kulcsfigurája. Augusztus 20-án egy szibériai kampánykörútról tért volna vissza Moszkvába, amikor a repülőn rosszul lett. A gép Tomszk városában kényszerleszállást hajtott végre, Navalnijt pedig a városi kórházba szállították, ahol azonnal idegméreg elleni szerekkel kezdték el kezelni. Két nap múlva átszállították Berlinbe, ahol kimutatták a szervezetében a novicsok idegmérget.

A „Berlini-beteg”

Putyin szokásos év végi sajtótájékoztatóján tagadta, hogy az orosz kormány állna a Navalnij-mérgezés mögött, szerinte ugyanis az orosz titkosszolgálat nem végzett volna fél munkát, célpontjuk biztosan nem élne túl egy ilyen akciót. Navalnij néhány napon belül reagált, mégpedig egy kémregénybe illő leleplezéssel.

Az ellenzéki politikus, magát kormányzati embernek kiadva, sorra hívta az ő megmérgezésében résztvevőket, egyikük pedig közel egy órán át taglalta, hogy miként mérgezték meg. A titkosszolgálat (FSZB) egyik ügynöke azt is elárulta, hogy az alsónadrágba kent novicsokkal próbálták megölni. A szervezet provokációnak minősítette a vádakat.

"A berlini beteg" - Putyin csak így emlegeti Navalnijt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:49 0:00

Börtönből ki- börtönbe be

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülésének napján, december 21-én Navalnij ügyvédje, Ljubov Szobol a lakásán kereste fel a felvétellel bebukott FSZB-s ügynököt, de a vegyész válasz helyett ráhívta a rendőröket a nőre. Az ügyvédet a rendőrök előállították és mintegy 6 órán keresztül fogva tartották. Szintén aznap az ügyvéd asszisztense arról számolt be, hogy őt, egy munkatársát és a Navalnij-csapat egy további tagját is őrizetbe vették a hatóságnak való ellenszegülés vádjával, őket 7 nap után engedték szabadon.

Ljubov Szobol ügyvédnő
Ljubov Szobol ügyvédnő

December 25-én Ljubov Szobolt újra őrizetbe vették, a lakásáról vitték be a rendőrök. Az ügyvédnő 3 napig volt előzetesben, ezalatt hatszor hallgatták ki- minderről a Facebook oldalán számolt be. Szobol azt írta: „Világos, hogy ezek után megindítják ellenem a büntetőeljárást, mert közeledni mertem a gyilkos ajtaja felé”, majd hozzátette: „sem bilincs, sem az előzetes, de még a büntetőeljárások sem fognak megijeszteni”.

Két nappal később ismét kiengedték, de birtokháborítás miatt emeltek vádat ellene, amiért két évre is bebörtönözhetik. Szobol pár hónapja bejelentette, indul a jövő évi választásokon.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG