Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Botrányosnak tartja Szijjártó Péter, hogy szankciós listára került az OTP Ukrajnában


Szijjártó Péter szerint a magyar kormány így nagyon nehezen tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról
Szijjártó Péter szerint a magyar kormány így nagyon nehezen tárgyal további áldozatokat kívánó szankciókról

A külgazdasági és külügyminiszter arra reagált, hogy az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség nemrég "a nemzetközi háborús szponzorok" listájára helyezte az OTP Csoportot, amiért a pénzintézet továbbra is jelen van Oroszországban.

Szijjártó Péter az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében az MTI beszámolója szerint felháborítónak nevezte az ukrán döntést és azzal érvelt, hogy az OTP, amely Magyarország legnagyobb bankja, semmifajta nemzetközi jogszabályt nem sértett meg. A pénzintézet működése teljes mértékben megfelel mindenfajta elvárásnak és jogszabálynak.

Ehhez képest a bank felhelyezése Ukrajnában a háború nemzetközi szponzorainak listájára a külügyminiszter szerint elfogadhatatlan és botrányos.

"Addig mi nagyon nehezen megyünk bele egyáltalán tárgyalásokba is a tizenegyedik szankciós csomagról, nagyon nehezen tárgyalunk további áldozatokat kívánó gazdasági korlátozó intézkedésekről, amíg az OTP ezen a bizonyos ukrán listán rajta van" - idézi az MTI Szijjártó Pétert.

Ehhez kapcsolódóan: Nemcsak az Orbán-kormány, hanem Mészáros Lőrinc bankja is segítette az orosz „kémbankot”

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy miközben a közép-európai államok az afrikai és közel-keleti országok ellátásának céljából úgynevezett szolidaritási útvonalakat nyitottak az ukrán gabona számára, annak jelentős része Közép-Európában maradt, ahol példátlanul súlyos gondokat okoz a gazdálkodóknak, a gazdáknak.

A külügyminiszter szerint "az Európai Bizottságnak kutya kötelessége ebben a helyzetben intézkedni annak érdekében, hogy a Közép-Európában beragadt ukrán gabonát eljuttassák minél előbb Afrikába és a Közel-Keletre".

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG