Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kudarcot hoztak Bolsonaroéknak a brazil önkormányzati választások


Jair Bolsonaro brazil elnök beszél a média képviselőivel, miután szavazott Rio de Janeiro-ban 2020. november 29-én.

Leszerepelt a régi baloldal is, a mérsékelt jobboldali pártok nyertek sokat.

Komoly vereséget szenvedett Jair Bolsonaro elnök politikai csoportja a brazil önkormányzati választásokon, írja a Financial Times.

Több mint ötezer önkormányzatnál választottak tisztségviselőket Dél-Amerika legnagyobb országában. A mérsékelt jobboldali pártok könyvelhettek el nagyobb sikereket, jellemzően az elnök populista szélsőjobboldali támogatottjai kárára.

A 2016 előtt az országot több mint egy évtizedig irányító baloldali Munkáspárt (PT) jelöltjei is leszerepeltek. Az egykor kiugróan népszerű Lula elnök pártja mostanra már egy nagyváros polgármesteri tisztségét sem tudta elnyerni.

Rio de Janeiro-ban például a választók elsöprő arányban szavaztak Bolsonaro támogatottja, Marcelo Crivella regnáló polgármester ellen. Eduardo Paes ellenjelölt és korábbi polgármester a szavazatok 64 százalékával nyert.

Marcelo Crivella
Marcelo Crivella kisegyházas spiritális vezetőként és távgyógyítóként gazdagodott meg és lett ismert, majd helyi szélsőjobboldal mellé állt. 1999-ben például arról írt, hogy a katolikusok "démoniak", a homoszexualitás "szörnyű gonoszság" vagy hogy a hinduk a gyerekeik vérét isszák.

"Valószínűleg ő volt a legkevésbé hozzáértő polgármesterünk az elmúlt több mint száz évben, miközben ő volt legkevésbé carioca (~riói szellemiségű) mind közül" -mondta Pedro Doria, a Meio politikai hírlevél szerkesztője a Guardiannek. "Szóval nagy, nagy, nagy megkönnyebbülés, hogy megszabadultunk tőle." - tette hozzá.

São Paulo-ban Bruno Covas regnáló polgármester megtartotta posztját. Ez lökést adhat szoros szövetségesének, João Doriának, São Paulo állam kormányzójának is, aki Bolsonaro elnök egyik leghangosabb kritikusa.

Az egyes brazil államok fővárosai közül csak Vitóriában és Rio Brancoban nyertek Bolsonaro támogatottjai. "A bolsonarizmust legyőzték idén, és az elnök veszélyben lehet 2022-ben. Attól függ, mit tud politkailag tenni a következő két évben" - mondta Marco Nogueira politikai elemző a São Paulo-i állami egyetemről.

Jair Bolsonaro népszerűsége jelenleg 38 százalékon áll, ami a brazil elnököknél jónak számít a Financial Times szerint. A népszerűsége egyébként azután ugrott meg, hogy pénzosztásba kezdett: a járványra való tekintettel az ország legszegényebbjei havi 36 ezer forintnak megfelelő támogatást kapnak jelenleg.

XS
SM
MD
LG