Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brit hírszerzés: Az ukrán hadsereg egyre nagyobb sikerrel lövi le az iráni drónokat


Pilóta nélküli repülőgép Kijev fölött
Pilóta nélküli repülőgép Kijev fölött

Egyre hatékonyabban semlegesítik az orosz inváziós erők által használt pilóta nélküli repülőgépeket Ukrajnában – írta friss jelentésében Nagy-Britannia védelmi minisztériuma.

A helyzetértékelésben többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre is hivatkoztak, aki nemrég közölte, hogy az iráni gyártmányú Shahed–136-os kamikazedrónok mintegy 85 százalékát leszedik.

Mint írták, ezek az eszközök lassúak, hangosak és alacsonyan repülnek, így a hagyományos légvédelem számára alapvetően könnyű célpontot jelentenek.

A számos bizonyíték ellenére mind Oroszország, mind Irán tagadja, hogy ilyen drónokat vetnének be Ukrajnában. Teherán élesen bírálta azt a brit–francia–német kezdeményezést, amelynek értelmében az ENSZ-nek kivizsgálást kellene indítania az ügyben.

Kínos jelenet játszódott le előző héten az RBK orosz tévécsatornán, amikor Ruszlan Puhov, a moszkvai védelmi minisztérium egyik katonai szakértője egy élő műsorban azt hitte, hogy még nincs bekapcsolva a mikrofonja, és azt mondta a műsorvezetőnek, hogy ne feszegessék az iráni drónok ügyét. „Mind tudjuk, hogy irániak, de a hatóságok nem akarják elismerni” – közölte.

Ezt a kérdést nem is érintették az adásban, a felvétel pedig nem került ki a társaság honlapjára. Puhov másnap azt állította, hogy nem emlékszik rá, hogy ilyesmit mondott volna, az ugyanis már régen volt. Majd hozzátette, hogy agyi problémái vannak, amióta elkapta a koronavírust.

A brit hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz haderő valószínűleg az eddig tapasztaltnál is nagyobb számban vethet be pilóta nélküli repülőgépeket, hogy ezzel túlterhelje az egyre jobban működő ukrán légvédelmet.

Emellett arra is kitértek, hogy az iráni eszközök használatával az orosz gyártású precíziós fegyvereket kívánják kiváltani, amelyekből hiány van.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG