Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brit kormányfő: A kapitalizmus és a kapzsiság áll az oltási kampány sikere mögött


Boris Johnson brit miniszterelnök, miután megkapta az AstraZeneca/Oxford koronavírus elleni vakcináját
Boris Johnson brit miniszterelnök, miután megkapta az AstraZeneca/Oxford koronavírus elleni vakcináját

A kapitalizmus és a kapzsiság hozta el a sikert Nagy-Britannia számára a koronavírus elleni oltási kampányban – mondta Boris Johnson brit kormányfő egy zárt videóegyeztetésen a The Sun című újság cikke szerint.

A lap arról számolt be, hogy konzervatív törvényhozókkal folytatott zoomos megbeszélésén a miniszterelnök az oltóanyagok exportjának korlátozása mellett érvelve és a gyógyszergyárak rekordidejű fejlesztéseit dicsérve kiemelte: „barátaim, vakcinasikereink oka a kapitalizmus, a kapzsiság”.

Nem sokkal később sajnálatát fejezte ki ezen kijelentése miatt, és arra kérte a beszélgetés résztvevőit, hogy felejtsék azt el.

Bár a The Sun névtelenséget kérő forrása azt mondta, hogy az egyeztetésen nem volt szó az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti, vakcinaszállítások miatti vitáról, szakemberek szerint a kiszivárgott megjegyzés tovább élezheti a feszültséget a felek között.

A londoni miniszterelnöki hivatal egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet.

Priti Patel belügyminiszter a Reuters hírügynökség megkeresésére elmondta, hogy nem vett részt a „találkozón”.

„A kormányfő mindig elismeri nagy sikereinket a vakcinával kapcsolatban, s nem pusztán az amúgy hihetetlen oltási kampányra, hanem arra vonatkozóan is, hogy az ország képes volt a vakcina kifejlesztésére, illetve a gyógyszergyárak, a tudomány és a technológia ebben vállalt szerepére” – közölte.

Nagy-Britanniában már mintegy 28 millióan megkapták az első vakcinadózist, így a hatóságok megkezdték a korlátozások fokozatos lazítását.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG