Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

British Museum: a nigériai művész ajándéka jöhet, az elrabolt szobrok maradnak


Osarobo Zeickner-Okoro nigériai művész, aki felajánlotta, hogy a nigériai Benin Cityben készült új műalkotásait a British Museumnak adományozza, a múzeum épület előtt 2021. szeptember 16-án
Osarobo Zeickner-Okoro nigériai művész, aki felajánlotta, hogy a nigériai Benin Cityben készült új műalkotásait a British Museumnak adományozza, a múzeum épület előtt 2021. szeptember 16-án

A British Museum elfogadta egy, a nigériai Benin városából származó művész bronzplakettjét, aki elmondta, ez fontos lépés afelé, hogy a múzeum visszaadja azokat a felbecsülhetetlen értékű „Benini Bronzokat”, amelyeket a brit csapatok 1897-ben raboltak el.

A múzeum azonban közölte, hogy lehetetlen az elrabolt műtárgyakat kicserélni – tette hozzá.

Osarobo Zeickner-Okoro úgy ajánlotta fel a londoni múzeumnak az alkotását, hogy elérje a mai Benin város (a nigériai Edo szövetségi állam fővárosa nem összekeverendő a néhány száz kilométerre fekvő Benin Köztársasággal) modern művészetének elismerését és ösztönözze a briteket a bronzszobrok visszaadására.

Miután találkozott a múzeum Afrika-részlegének két kurátorával, a művész csütörtökön azt mondta a Reutersnek, akkor is örül, hogy elfogadták az ajándékát, ha elutasították a cserét.

„Kiábrándító hír, de ez az első lépés” – tette hozzá.

Egy újonnan készült bronztábla, amely a nyugat-afrikai Benin királyság történelmi eseményeit ábrázolja, és amelyet a British Museumnak ajánlottak fel ajándékba a nigériai Beninben 2021. július 31-én
Egy újonnan készült bronztábla, amely a nyugat-afrikai Benin királyság történelmi eseményeit ábrázolja, és amelyet a British Museumnak ajánlottak fel ajándékba a nigériai Beninben 2021. július 31-én

Az egykor nagy hatalmú Benini Királyságban a XVI. századtól kezdve rézből és bronzból készített Benini Bronzok Afrika legjelentősebb kulturális leletei közé tartoznak. A szobrokat őrző európai múzeumokat évek óta bírálják, mert a gyarmati kapzsiság szimbólumaként értelmezik a zsákmányolt műkincsek visszatartását.

Új alapokra helyezné a történelmi műkincsekről folyó párbeszédet

Zeickner-Okoro – az újkori Benin városi bronzöntő- és művészcéh, az Ahiamwen alapító tagja – új alapokra akarta helyezni a párbeszédet azzal, hogy olyan kortárs műtárgyakat kínál a múzeumnak, amelyeket nem szennyezett be a fosztogatás emléke.

„Az elkövetett bűntett részeként halott civilizációként ábrázolták Benint, az ősi királyságot – mondta. – A jóvátétel nemcsak a bronzszobrok visszaadását jelenti, hanem annak elismerését is, hogy élő civilizáció vagyunk.”

Zeickner-Okoro kétszer két méteres bronztábláján a Benini Királyság történelmi eseményeit ábrázolja.

Elmondta, hogy a múzeum közölte: megvásárolja az Ahiamwen-művészek más alkotásait is, köztük Kelly Omodamwen gyújtógyertyákból készült életnagyságú kosát, az Andrew Edjobeguo által alkotott benini női fejek egy részét, valamint Ugodo Matthias és Ikolor Osas szobrászok munkáit.

„Ez történelmi, igazán jelentős lépés. Azt hiszem, ez mindenképpen megnyitja az utat az előtt, hogy visszaszolgáltassák a zsákmányt” – mondta a művész.

A British Museum nem reagált a megkeresésre, hogy kommentálja a hírt.

Közben Németország közölte, hogy vissza akarja adni a múzeumaiban kiállított Benini Bronzokat Nigériának. A British Museum, amely a legnagyobb és legjelentősebb ilyen gyűjteményt birtokosa, nem tett egyértelmű kötelezettségvállalást, annak ellenére hogy a benini Óba, az Edo népcsoport királya ezt kérte.

A múzeum honlapján az áll, hogy „elkötelezettek a nigériai intézményekkel való aktív együttműködésre a Benini Bronzok tekintetében” és „a Benini Királyságból származó tárgyak megosztásának és bemutatásának új lehetőségei iránt”.

A Reuters jelentése alapján.
Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG