Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszelben tájékoztatást kérnek Magyarországtól az ukrán hadifoglyok ügyében


Fogolycsere alkalmával kiszabadított ukrán katonák egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen 2023. június 11-én (képünk illusztráció)
Fogolycsere alkalmával kiszabadított ukrán katonák egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen 2023. június 11-én (képünk illusztráció)

A nemzetközi sajtó is egyre több kérdést tesz fel az Oroszországból Magyarországra érkező ukrán hadifoglyok ügyében, és jelezte érdeklődését a részletek iránt az Európai Bizottság is. Brüsszelben válaszokat várnak a hadifoglyokkal kapcsolatban, akiknek sorsáról a magyar kormány nem tájékoztatta az uniós partnereket.

Továbbra is számos részlet vár tisztázásra annak a 11 ukrán hadifogolynak az ügyében, akik Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közlése szerint az Orosz Ortodox Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködése révén érkeztek Magyarországra – Oroszországból. Több kormányzati szereplő azt állította, hogy a hadifoglyok Magyarországon már szabad emberként mozoghattak, ezt azonban a hozzátartozók cáfolták. Az ukrán fél is jelezte, hogy nem ismeri a részleteket, és a magyar hatóságok nem együttműködők. Közben három személy már Ukrajnába távozott, a többiek még – feltehetően – Magyarországon vannak.

Az Európai Bizottság külügyekben illetékes szóvivője, Peter Stano szerdán, a testület sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Brüsszelben is az ukrán hatóságoktól értesültek a történtekről, hivatalos információt ebben az ügyben még nem kaptak, ezért a bizottság tájékoztatást fog kérni a magyar kormánytól, de a szóvivő szerint ennél is fontosabb, hogy az ukránok tisztában legyenek a részletekkel.

„A magyar hatóságoknak kell elmagyarázniuk az ukrán partnereknek, pontosan mi történt, és azt is, hogyan sikerült elérni, hogy az ukrán hadifoglyok Magyarországra kerüljenek” – jelentette ki Peter Stano.

Az Európai Bizottság többek között arra vár magyarázatot, hogyan érkeztek Magyarországra a hadifoglyok, és hogyan koordinálják hazatérésüket Ukrajnába. Azt is szeretnék tudni Brüsszelben, hogy a magyar hivatalos és civil szervezetek közül egyáltalán kik, milyen minőségben és milyen mértékben voltak érintve, de – hangsúlyozta a szóvivő – erről elsősorban és mindenképpen Ukrajnát kellene tájékoztatni.

Mindenesetre a bizottság úgy érzi, szükség van arra, hogy információkat szerezzenek a fejleményekről, ezért a szóvivő nyomatékosította, hogy a testület „szorosan nyomon fogja követni az eseményeket”.

Peter Stano arra is emlékeztetett, hogy a folyamatnak Ukrajna tudtával és beleegyezésével kellett (volna) lezajlania, merthogy az érintett hadifoglyok zöme ukrán állampolgár.

Az ügy nemzetközi megítélésén Magyarország szempontjából egyáltalán nem segít, hogy a magyar kormány mint Putyin legszorosabb – és tulajdonképpen az egyetlen – uniós szövetségese van számontartva.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG