Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán hírszerzés a fogolyátadásról: A magyar fél kereste meg Putyinékat, az ukrán megkeresésekre viszont mindent letagadtak


Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) szóvivője nyilatkozik Kijevben 2022. augusztus 3-án
Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) szóvivője nyilatkozik Kijevben 2022. augusztus 3-án

A tizenegy ukrán hadifogoly homályos orosz–magyar csereügylete abszolút pozitív esemény is lehetett volna, de politikai felhangokkal átszőtt, drámai detektívsztorivá kezd válni – nyilatkozta Andrij Juszov ukrán katonai hírszerzési szóvivő a Szabad Európának. Juszov szerint a résztvevő felek nem tartják be a nemzetközi jogot. Állítása szerint a magyar fél kereste meg az oroszt a művelet ügyében, erről bizonyítékaik is vannak. A Magyarországra kerülő hadifoglyokról állítása szerint még mindig hiába kérnek a magyar államtól hivatalos megerősítést. A művelet előtti kijevi érdeklődésekre a magyar fél az egész tervezett akciót letagadta.

„Finoman szólva is nagyon furcsa esettel állunk szemben” – mondta Andrij Juszov a tizenegy, orosz hadifogságból Magyarországra engedett kárpátaljai katona ügye kapcsán. Juszov az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, és a Szabad Európa ukrán szolgálatának adott interjúban beszélt az esetről.

Miről van szó?
Tizenegy, orosz fogságba esett, kárpátaljai magyar származású ukrán katonát engedett el Oroszország június 8-án, de nem Ukrajnának, hanem Magyarországnak adták át őket. Az esetet utólag is meglepően nagy csend övezi a magyar kormány részéről. Félhivatalosan Semjén Zsolt és az Orosz Ortodox Egyház ügylete volt mindez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segédkezésével. Információink szerint viszont a diplomáciailag kényes lépés annyira Semjénék kizárólagos akciója volt, hogy a kormányon belül sem tudtak róla. Gulyás Gergely a hétfői Kormányinfón azt mondta, nem tudja, hogy a magyar miniszterelnök tudott-e róla. Ukrajna ennek kapcsán nemcsak azt sérelmezte, hogy egy ilyen ügyben még csak nem is informálták őket, hanem hogy azóta is hiába kérnek hivatalos megerősítést arról, pontosan mely állampolgárai szabadultak ki, milyen egészségi állapotban, és az ukrán konzul sem vehette fel velük a kapcsolatot.


A Felderítő Főcsoportfőnökség (ГУР – HUR) szóvivője szerint a Magyarországra szállított hadifoglyokat a magyar fél nem vagy nem mind engedte teljesen szabadon.

„Vannak olyan információink – többek között több fogoly hozzátartozójától –, hogy egész idő alatt nem engedték őket szabadon Magyarországon. Megfigyelés alatt tartották őket, a kapcsolatfelvétel és a kommunikáció harmadik személy jelenlétében, korlátozottan zajlott” – közölte Andrij Juszov.

Elmondása szerint Ukrajna sejti, kikről lehet szó, többek között titkosszolgálati eszközökkel megszerzett információk alapján, de hivatalos megerősítést máig nem kaptak egyik részt vevő országtól sem.

Emellett

úgy tudják, hogy a magyar fél korábban 13 fős listát adott az oroszoknak,

ebből lett végül 11 ténylegesen elengedett hadifogoly.

„Van egy lista azokról, akiket Magyarország néhány hónapja kért Oroszországtól, ezen 13 név volt. Van egy lista, amelyen valószínűleg tizenegy főről, akiket át is adtak. Nagyon szerencsétlen, hogy egyáltalán beszélni kell egy ilyen helyzetről. Egy esemény, amely abszolút pozitív lehetett volna, drámai detektívtörténetté kezd válni nagyon is tapintható politikai felhangokkal, leginkább Oroszország részéről, amely ezt az információs hadviselési módszert alkalmazza (…) Mindenkivel kommunikálnunk kell, a rokonoknak kommunikálniuk kell az összes elengedett személlyel. Ez még nem történt meg” – mondta el az ukrán katonai hírszerzés képviselője.

Juszov szerint tudtak róla, mi készülhet, de a magyar fél letagadta

Juszov állítása szerint az ukrán fél már a hivatalos nyilatkozatok előtt is tudott az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállítására irányuló orosz különleges műveletről. Kijev meg is kereste a magyar államot az információk megerősítésére, de Budapest tagadta az egész akciót.

„Miután a médiában nyilvánosságra került az információ, majd az Orosz Ortodox Egyház egyoldalúan nyilvánosságra hozta, a magyar kormány képviselői csak ezután kezdtek – meglehetősen különböző – információkat közölni. Először azt mondták, hogy hadifoglyok, aztán azt, hogy szabad emberek, és ők maguk kértek segítséget. De tudjuk, hogy ez nem igaz. Volt egy kérés Magyarországról kifejezetten a hadifoglyokra vonatkozóan. Ez meg van erősítve, többek között dokumentumokkal is” – mondta Juszov.

Nemrég ugyanis Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár a CNN-nek egy olyan, módosított állítással érvelt, hogy

tulajdonképpen nem is hadifoglyok érkeztek Magyarországra,

ez a tizenegy kárpátaljai ukrán katona már Oroszországban szabad emberré vált, ezután pedig szabad akaratukból mind Magyarországra kívántak jönni. Akik nem voltak eleve magyar állampolgárok is közülük, azok szabad akaratukból mind menekült státuszt kértek a magyar államtól.

Szerinte emellett a magyar kormány nem is követi nyomon a hollétüket, oda mennek, ahova szeretnének, az országot is elhagyhatják.

Az ukránok szerint az érintettek messze nem szabad emberek Magyarországon

A június 8-án Magyarországnak átadott kárpátaljai férfiakról – a fejleményeket üdvözlő – ukrán kormány másnap kért hivatalos megerősítést, tájékoztatást és konzuli kapcsolatfelvételi lehetőséget. Állításuk szerint ezeket azóta is megtagadja tőlük a magyar fél.

„Elkülönítve tartják őket, nem férhetnek hozzá nyílt információforrásokhoz, rokonaikkal való kommunikációjuk harmadik fél jelenlétében zajlik, és megtagadják tőlük a lehetőséget, hogy felvegyék a kapcsolatot Ukrajna nagykövetségével” – közölte Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő június 19-én.

Kovács Zoltán minderre a CNN-nek úgy reagált, hogy „a magyar kormány nem követi vagy ellenőrzi a mozgásukat a továbbiakban”. Gulyás Gergely is hasonló álláspontot adott elő hétfőn, kiegészítve többek között azzal, hogy minden törvényesen zajlott, a férfiak Magyarországra érkezése után értesítették Ukrajnát.

FRISSÍTÉS: Oleh Nikolenko június 20-án késő délután arról számolt be Facebookon, hogy a budapesti ukrán nagykövetség három érintett hadifoglyot megtalált, és haza is segítette őket Ukrajnába. A külügyi szóvivő szerint az ukrán diplomaták, hadifoglyokért felelős és egyéb hivatalok továbbra is azon fognak dolgozni, hogy a többi, Oroszországból kihozott katona is hazatérhessen.

A hadifoglyokért felelős állami szervezet (KSHPPV) pedig Twitterre tett ki egy képet a három katonáról, akik épp az ukrán–magyar határon állnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG