Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszeli döntés: mentőövet kaphatnak a cégek a szankciók miatt, de a kormánynak kell állnia a költségeket


Akár négyszázezer euró állami támogatást és az energiaköltségek harminc százalékáig terjedő kompenzációt kaphatnak azok a cégek, amelyek kárt szenvednek az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt, miután az Európai Bizottság lazította az állami támogatásokra vonatkozó szabályozását.

Az Európai Unió 27 országából több ezer vállalat számolt be arról, hogy közvetlen pénzügyi veszteséget szenved el az Oroszország elleni szankciók miatt. Erősen érintettek például a légitársaságok, az autógyártók és az idegenforgalmi vállalkozások.

Kifizethetik az energiaköltségeket

Az Európai Bizottság március 23-i döntése alapján a tagállamok nagyobb támogatást adhatnak az érintett cégek kárpótlására. A mezőgazdasági, halászati, akvakultúra-ágazatban működő cégek akár 35 ezer eurót is kaphatnak, míg a likviditási gondokkal küzdő vállalkozások állami garanciát kaphatnak hitelekre, támogatott kölcsönökre.

Fontos, hogy a döntés nem egy uniós segélycsomagra vonatkozik: a versenyjogi szabályozásokról is döntő bizottság csak lazította azokat a szabályokat, amelyek alapján az államok a saját költségvetésükből támogathatják a cégeket.

Azok a cégek, amelyek a megugró energiaköltségek miatt kerültek nehezebb helyzetbe, a költségek harminc százalékáig, legfeljebb kétmillió euróig terjedő állami támogatást kaphatnak. Ez az intézkedés az alumínium és más fémek, üvegszálak, cellulóz, műtrágya, hidrogén és más alapkémiai termékek gyártói számára kedvező.

Orosz hátterű cégekre nem vonatkozik

„A szankciók az európai gazdaságot is megviselik, és ez a következő hónapokban is így lesz. Mérsékelnünk kell a háború gazdasági hatásait, és támogatnunk kell a súlyosan érintett vállalatokat és ágazatokat” – idézte a Reuters Margrethe Vestagernek, a bizottság alelnökének közleményét.

A lazább szabályok az év végéig lesznek hatályosak. A szankciókkal sújtott, orosz irányítás alatt álló szervezetek nem jogosultak ilyen támogatásra.

A mostani döntés emlékeztet az Európai Bizottság két évvel ezelőtti döntésére. Akkor az EU végrehajtó testület a Covid-járvány miatt enyhítette az állami támogatásokra vonatkozó versenyjogi szabályokat, lehetővé téve a kormányok számára, hogy több billió eurót pumpáljanak a Covid–19-járvány által sújtott vállalatokba.

XS
SM
MD
LG