Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házkutatást tartott a NAV a 24.hu tulajdonosa, Varga Zoltán ügye kapcsán


Részlet a Nógrádi Vegyipapari Zrt. weboldaláról
Részlet a Nógrádi Vegyipapari Zrt. weboldaláról

Varga Zoltán ügyvédje szerint a NAV nagy erőkkel nyomult be még múlt héten a Centrál Irodaházába, de végül olyan iratokat vittek el, amiket elektronikusan is be tudtak volna küldeni. Vargát azzal gyanúsítják Budai Gyula fideszes képviselő feljelentése nyomán, hogy túl olcsón adott el egy céget, amit jelentős mennyiségű uniós támogatásból hozott létre egy általa kezelt tőkealap tíz évvel azelőtt.

Több helyszínen tartott házkutatást a NAV abban a büntetőügyben, amiben Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát adócsalással és hűtlen kezeléssel vádolják, írta meg a Magyar Nemzet a szerző megnevezése nélkül publikált cikkében.

Az cikkben elmulasztották megkérdezni az érintettet, és az sem derül ki belőle, hogy mikor és hol történt házkutatás.

Varga Zoltán ügyvédje, Papp Gábor azonban közölte, hogy:

"Hozzávetőlegesen havonta kértünk betekintést az iratokba, de az elmúlt 6 hónapban tudomásom szerint érdemi nyomozati cselekmény nem történt az ügyben. December 6-án, a Central irodaházába nagy erőkkel kivonult a NAV nyomozó főosztálya és olyan iratokat vittek el, amiket elektronikus úton is be tudtunk volna küldeni."

"2025 év elejéig lehet hivatalosan nyomozni az ügyben és továbbra is fenntartjuk az álláspontunkat, hogy az ügyfelemmel közölt gyanúsítás hiányos és a büntető jogszabályok téves értelmezésén alapul. Ettől függetlenül a gyanúsítás minden pontját tényekkel és bizonyítékokkal alátámasztva cáfoltuk"

- írta még az ügyvéd.

Varga Zoltánt tavaly gyanúsította meg költségvetési csalással az ügyészség Budai Gyula fideszes képviselő feljelentése után. Később a hűtlen kezelés vádját is hozzávették.

Mivel gyanúsítják Vargát?
Budai Gyula fideszes képviselő feljelentése után tavaly azzal gyanúsították meg, hogy túl olcsón adta el a Nógrádi Vegyipari Zrt-t. Ezt, a többek közt hígítókat gyártó céget még 2010-ben, egy EU-s Jeremy alapot kezelő magántőkealapja hozta létre. Tíz évvel később pedig lejárt a finanszírozási időszak és eladták nagyjából félmilliárd forintért. A NAV szerint a cég viszont dupla annyit ért abban a helyzetben. A vevő cég 99 százalékban a Nógrádi Zrt. korábbi vezetője, és Varga régi ismerőse, Kovács Imre tulajdonában volt. Egy százaléka pedig Garancsi István egyik bizalmasa, Telek Csaba kezében. Utóbbi viszont egy év múlva kiszállt a cégből.

Varga Zoltán következetesen tagadta a vádakat. Szerinte mindez csak egy politikai eszköz a kormány kezében.

"Ez az üzenet 20 százalékban nekem szól, 80 százalékban viszont a magyar elit minden tagjának. Ha nem vagy velünk, és kinyitod a szádat, akkor ilyen és ilyen megtorlás következik"

- fogalmazott Varga a Politicónak tavaly decemberben.

Az Index.hu kormányközeli átvétele után a Centrál Médiacsoport által kiadott 24.hu lett a legnépszerűbb híroldal. Emellett más ismert kiadványuk is van a Nők Lapjától kezdve a Nosalty receptoldalig.

Varga decemberi interjújában arról is beszélt, hogy fideszes politikusok rendre bejelentkeztek nála, hogy a Nők Lapja címoldalára kívánnak kerülni, vagy hogy bizonyos cikkeket vetessen le a 24.hu-ról. Elmondása szerint sosem tett eleget ilyen felszólításoknak.

Varga Zoltán egyike volt azoknak az üzletembereknek, akikről két éve bebizonyosodott, hogy lehallgatták a telefonját a magyar állam által is megvásárolt Pegasus kémszoftverrel.

Ez azután történt, miután "sok és intenzív" ajánlatot kapott különböző kormányközeli szereplőktől arra, hogy adja el nekik a Centrál Médiacsoportot. De akkor elutasította ezeket a próbálkozásokat is.

Az üzletembert nagyjából azóta változó intenzitással a kormányközeli médiakiadványokban is gyalázzák, rendszeresen "vörösbáróként" vagy a "trükkös zotyó" kitalált gúnynéven jelölve.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG