Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Főváros és BKIK: egy megállapodás ellentmondásai


Az Országház épülete a budapesti Kossuth téren
Az Országház épülete a budapesti Kossuth téren

Nem sokkal azután, hogy Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette a megállapodást a főváros és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara között, utóbbi közölte, egyeztetés történt csupán, az aláírt dokumentum pedig eltér a kamara vezetése által jóváhagyott szövegtervezettől.

Karácsony Gergely főpolgármester kedden a közösségi oldalán számolt be arról, hogy megszületett a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) megállapodása, amely szerint "sem a főváros, sem a budapesti iparkamara nem támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke által tett javaslatot az iparűzési adó (IPA) felfüggesztésére (vagy megszüntetésére)".

A megállapodás szerint „bármilyen IPA-elengedés csak akkor lehetséges, ha az önkormányzatok számára egyidejűleg, és teljes mértékben kompenzációra kerül azok működési kiadásainak finanszírozására” - áll Karácsony Gergely Facebook-posztjában.

A BKIK közleménye árnyalja a képet

Szerda hajnali 01.55-ös időponttal került fel a budapesti iparkamara honlapjára az a közlemény, amelyben azt közlik, hogy nincs megállapodás.

Mint írják, a keddi egyeztetésen a fővárossal lefektették az együttműködés alapelveit,"de a két szakértő által – és nem a két fél képviselői által – aláírt együttműködési elveket tartalmazó dokumentum néhány, de lényeges pontban eltér a BKIK vezetése által jóváhagyott szövegtervezettől, és olyan módosításokat tartalmaz, amelyekkel a dokumentum értelmezése az eredeti szándékkal ellentétessé vált".

A BKIK közleménye szerint Nagy Elek, a budapesti iparkamara elnöke, a sajtóból értesülve a fejleményekről, azonnal levelet írt az ügyben Karácsony Gergely főpolgármesternek, mert szerinte BKIK nem kíván politikai eszköz lenni. Konkrét megállapodás akkor születik, ha azt a főpolgármester és a BKIK elnöke írja alá.

A BKIK-nak saját álláspontja van az iparűzési adóról

A budapesti iparkamara közleményében azt is hangsúlyozza, hogy nem nyilatkoznak, és minősíteni sem akarják a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének iparűzési adó felfüggesztésére vagy megszüntetésére vonatkozó javaslatát, mert nem ismerik az arra vonatkozó koncepciót és számításokat.

Mint írják, a BKIK saját álláspontja az IPA ügyében az, hogy annak elengedése csak a válság által súlyosan érintett mikro-, kis- és középvállalkozások esetében célszerű, de maximum a mikro- és kisvállalkozások, valamint a válság által súlyosan érintett középvállalkozások esetében.

Karácsony Gergely arról is írt, hogy a megállapodás szerint közösen programot indítanak a legrosszabb helyzetben lévő mikro- és egyes kisvállalkozások mikrohitelezéssel való gyors megsegítésére, mintegy 2,5 milliárd forint értékben.

A budapesti iparkamara közleményében ezt úgy kommentálja, fontosnak tartja, hogy a 25 milliárdos Válságkezelő Alapot a Főváros minél hamarabb létrehozza, akár a BKIK által javasolt többlépcsős formában, amelynek keretében azonnali 2,5 milliárd forint támogatást kaphatnak a bajba jutott vállalkozások.

Keressük a fővárosi önkormányzatot, amint reagálnak, cikkünket frissítjük.

Karácsony szerint Parragh ötlete csődbe vinné a fővárost

Mint arról korábban beszámoltunk, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a járványra hivatkozva jelentősen tovább csökkentené az önkormányzatok bevételeit. Karácsony Gergely akkor úgy reagált, ha megvalósítják az ötletet, és elveszik Budapest bevételeinek 62 százalékát, "másnap csődbe megy" a főváros.

Hasonlóan vélekedett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is, amely közleményében arra emlékeztetett, hogy az önkormányzatok összesen nagyjából évi ezer milliárd forintot szednek be a 2 százalékos iparűzési adóból, ebből 800 milliárd a kötelező közszolgáltatásokra megy el.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG