Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tiltakoznak az önkormányzatok Parragh László terve ellen


György László (b) az ITM államtitkára és Parragh László (j) az MKIK elnöke 2019. november 5-én, a KKV Stratégia Konferencián a budapesti Hotel Corinthiában.
György László (b) az ITM államtitkára és Parragh László (j) az MKIK elnöke 2019. november 5-én, a KKV Stratégia Konferencián a budapesti Hotel Corinthiában.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a járványra hivatkozva jelentősen tovább csökkentené az önkormányzatok bevételeit. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint nem jó ötlet tönkretenni a helyi önkormányzatokat.

Parragh László vasárnap az RTL Klubon beszélt arról, hogy szeretné elérni Orbán Viktornál, ha az iparűzési adót egy évig nem kellene fizetni.

Ez azonban rengeteg önkormányzat költségvetését borítaná fel, csak Budapest esetében a főváros bevételeinek 62 százalékát vinné el ez ilyen intézkedés.

Parragh László a Népszavának két nappal később megerősítette ezt a tervét, szerinte erre az a megoldás, hogy

"el kell kezdeni valóban takarékoskodni."

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerinte a kisebb vállalkozások megsegítése miatt kell elvenni ezt a bevételt az önkormányzatoktól. Arra a felvetésre, hogy az iparűzési adó döntő részét nagyvállalatok fizetik, miért kéne őket tovább segíteni Parragh azt mondta, hogy szerinte ez "leszivárogna" a kisvállalkozásokhoz.

TÖOSZ: Parragh az egész önkormányzati rendszer alapját támadja

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kedden közleményben utasította vissza Parragh László ötletét. Azt írják, hogy ha ezt megcsinálják, akkor

"az 1990. évi rendszerváltás, mint az önkormányzati rendszer létrehozásának egyik alapértéke megszűnne."

Leírták, hogy az önkormányzatok összesen nagyjából évi ezer milliárd forintot szednek be a 2 százalékos iparűzési adóból, ebből 800 milliárd a kötelező közszolgáltatásokra megy el. Ha ennyi pénzt elvesznek tőlük, akkor ezt a központi költségvetésnek kell kifizetnie, mert az önkormányzatok feladatai attól még megmaradnak. Szerintük pedig ez nem lehet cél.

Sokat elvettek már eddig is a helyi önkormányzatok pénzéből
Az önkormányzatok költségvetését idén már korábban megterhelte a kormány egyebek mellett a gépjárműadó bevételeinek elvételével vagy épp a parkolási díjak eltörlésével.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott a Klubrádiónak, ha megvalósítják ezt az ötletet és elveszik Budapest bevételeinek 62 százalékát, "másnap csődbe megy" a főváros.

Papp László debreceni fideszes polgármester azt mondta tervről a Népszavának, hogy ez ellehetetlenítené az önkormányzatokat. Dézsi Csaba, Győr fideszes polgármestere úgy reagált a HVG-nek, hogy:

"Vannak, akik jó, és vannak, akik rossz tanácsokat adnak. Győr város polgármestereként azt mondom, hogy ez egy nagyon rossz tanács”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG