Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Budapest nem városállam, nem akar elszakadni”


Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a fővárosi közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án
Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a fővárosi közgyűlés rendkívüli ülésén a Városházán 2022. április 13-án

Az országgyűlési választáson egyértelmű választói akarat nyilvánult meg, és ez új kereteket szab annak, hogyan tud együttműködni a főváros a kormánnyal – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi közgyűlés parlamenti választások utáni első, rendkívüli ülésén, amelyen egyebek között módosították a költségvetési rendeletet.

Napirend előtt Karácsony Gergely főpolgármester egyebek között arról beszélt, hogy az országgyűlési választáson egyértelmű választói akarat nyilvánult meg, és ez új kereteket szab annak, hogyan tud együttműködni a főváros a kormánnyal.

Mint mondta, a budapesti választópolgárok és az ország más településein élők nem egyféleképpen ítélték meg, milyen kormányra van szüksége az országnak. Leszögezte: Budapest a nemzet fővárosa, és bár azokat az értékeket képviseli, amelyek kevésbé kelendők, nem városállam, nem akar elszakadni, a nemzet fővárosa akar lenni.

Budapest nem lehet bűnös város, mert a budapestiek más értékek mellett tettek hitet, és nem is fejőstehén, aki elveszi a forrásait, az a nemzet egészét támadja – fogalmazott a főpolgármester.

„A pisztoly a halántékunkon, de még nem húzták meg a ravaszt”

Karácsony Gergely bejelentette, hogy a megválasztott országgyűlési képviselőkkel törvényjavaslatot dolgoznak ki arról, hogyan biztosíthatók a 150. születésnapjára készülő Budapest működéséhez szükséges források, és érintenek olyan aktuális ügyeket is, mint a Fudan-törvény hatályon kívül helyezése.

Karácsony Gergely szólt arról, hogy az önkormányzati ciklus felénél tartanak, és büszkék a fejlesztésekre, de – mint fogalmazott – pénz nélkül senki sem tud csodát tenni. Mint mondta, a fővárosnak forrásokra van szüksége. „A pisztoly sajnos ott van a halántékunkon, a kéz ugyanaz, az ujj már rajta van a ravaszon, de még nem húzták meg a ravaszt.”

A főpolgármester szerint „pokoli nehéz két és fél év következik, még akkor is, ha sikerül egy másfajta együttműködést megvalósítani a kormánnyal, mint amilyen eddig volt”.

Elindítják a harmincmilliárdos hitelfelvételi eljárást

Karácsony Gergely korábban beszélt arról, hogy a főváros 2022-ben csak az év közepéig tudta megtervezni a költségvetést. Mint most mondta, ebben szerepelnek olyan bevételek, amelyekre mindenképpen szükség van a működőképesség megőrzése érdekében.

Példaként az iparűzési adó kompenzációját említette a főpolgármestert, aki elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egyes önkormányzatoknak kompenzálja a kieső pénzt, a fővárosnak pedig nem. Karácsony Gergely szükségesnek nevezte a BKV-nál az energiaár-robbanás miatti 17 milliárd forintos pluszkiadás kompenzációját is.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy a fővárostól az elmúlt bő két és fél évben közel kétszázmilliárd forint forrást vontak el. Egyben bejelentette, hogy a főváros elindítja a harmincmilliárdos hitelfelvételi eljárást, ehhez kérte az állam engedélyét.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG