Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bukarest szerint álhír, hogy csapatokat vonnának össze Moldova határán


Sandu moldovai és Iohannis román elnök kezet ráz Bukarestben 2023. február 23-án
Sandu moldovai és Iohannis román elnök kezet ráz Bukarestben 2023. február 23-án

A román védelmi minisztérium figyelmeztetett: a közösségi média többtucatnyi felületén megjelent bejegyzés, miszerint Bukarest csapatokat és katonai felszereléseket vont össze moldovai határán, egy álhírkampány része, amelyet a Kreml indított, miután tavaly februárban megtámadta Ukrajnát.

„Emlékeztetünk mindenkit, hogy az ilyen szenzációhajhász és pánikkeltő információk pontosságát leginkább a hivatalos források megkérdezésével lehet ellenőrizni” – közölte a minisztérium február 28-án.

Moldova az EU- és NATO-tag Románia, illetve Ukrajna között fekszik, utóbbival 1200 kilométeres közös határa van. Oroszország több mint ezer katonát tart Moldova szeparatista régiójában, a Dnyeszter Menti Köztársaságban.

Oroszország hamisan azt állította, hogy Ukrajna a Dnyeszter Menti Köztársaság megszállását tervezi, és ezzel felkeltette annak a gyanúját, hogy ürügyet keres a szeparatista régió annektálására, ahogy 2014-ben tette Ukrajnában a Krím félszigettel.

Maia Sandu, Moldova Nyugat-barát elnöke és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij arra figyelmeztetett: Moszkva destabilizáló akciókat tervez az országon belül, hogy igazoljon egy Dnyeszter Menti Köztársaság felől érkező orosz inváziót, amely Moldovát az Ukrajna elleni orosz támadások kilövőállásává változtathatja.

Virális és veszélyes

A közösségi oldal ellenőrzött, kék jelölését viselő Geoinsider nevű Twitter-fiók február 26-án közzétett egy fotót, amely állítólag a moldovai határ felé vonuló román csapatokat ábrázolja.

Felirata így szólt: „Románia légvédelmi rendszereket telepített a moldovai határra. Román katonai harckocsikat és páncélozott járműveket is elhelyeztek a határon.”

A bejegyzést azóta törölte az állítólag az Egyesült Államokban, Massachusetts államban található oldal, amely „geopolitikai és katonai híreket közöl a világ minden tájáról”.

Mindazonáltal több tucat Twitter-felhasználó több százszor is megosztotta a hírt, és néhányan azt is állították, hogy a román csapatok már át is keltek Moldovába.

A Szabad Európának adott nyilatkozatában Constantin Spinu, a védelmi minisztérium szóvivője minden állítást visszautasított, és közölte, hogy „semmiféle változás nem történt a román erők és légvédelmi rendszerek elhelyezésében”.

Moldova nagy része Romániához tartozott a második világháborúig, mielőtt a Szovjetunió megszállta, és szovjet köztársaságot csinált belőle. Románia és Moldova közös történelmen, kultúrán és nyelven osztozik.

Spinu azt mondta a Szabad Európának, hogy a román hadsereg álhírek egész hullámával szembesült az ukrajnai háború 2022. február 24-i kezdete óta, több bejegyzés nagyon gyorsan terjed. Közölte, hogy a védelmi minisztérium létrehozta saját hamis hírek elleni platformját Inforadar néven, hogy hiteltelenítse és vitassa a hamis állításokat.

A minisztérium február 27-én külön közölte, hogy a közösségi oldalakon közzétett fotók valójában a 2002. december 1-jei nemzeti ünnepi katonai parádén készültek Gyulafehérváron, ismert tereptárgyak, például a városi stadion láthatók a háttérben.

A hónap elején Joe Biden amerikai elnök találkozott Sanduval Lengyelországban, és „megerősítette, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Moldova szuverenitását és területi integritását”.

Készült a g4media.ro tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG