Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moldova kiutasít két külföldit, összeesküvéssel vádolják őket


Maia Sandu elnök a kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Párt rendezvényén 2023. február 28-án
Maia Sandu elnök a kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Párt rendezvényén 2023. február 28-án

Moldova hírszerző ügynöksége még hétfőn közölte, hogy két, magát turistának kiadó külföldi állampolgárt utasított ki az országból, és tíz évre el is tiltotta őket a visszatéréstől, miután Moldova destabilizálására irányuló „felforgató akciókban” érték tetten őket.

A Hírszerző és Biztonsági Szolgálat, a SIS közleménye szerint a páros adatokat és információkat gyűjtött „az ország belpolitikai helyzetének destabilizálására irányuló terv végrehajtása érdekében”, hogy „erőszakos változást” idézzen elő Moldova alkotmányos rendjében.

A SIS nem közölte, hogy a külföldi állampolgárok mikor és honnan érkeztek Moldovába, és kiknek dolgozhattak.

Az ügynökség szerint a páros felforgató akciókat hajtott végre, így „kormányhivatalokban és a kritikus infrastruktúra közelében lévő különböző helyszíneken végeztek megfigyeléseket egy politikai technológiai és társadalommérnöki szakértőkből álló külföldi konspiratív hálózathoz tartozó csoport árnyékában”.

A SIS hozzátette, hogy a külföldi állampolgárok aktívan figyelték és dokumentálták a moldovai társadalmi és politikai folyamatokat, köztük a tiltakozásokat, amelyeket „bizonyos politikai erők szerveztek a fővárosban”.

Múlt vasárnap több ezer kormányellenes tüntető gyűlt össze Kisinyovban, azt követelték, hogy az új kormány teljes egészében fedezze az energiaszámláikat a megélhetési költségek válsága miatt. Követelték Maia Sandu Nyugat-barát elnök lemondását is.

Ehhez kapcsolódóan: Óvatosságra intette Moldovát Oroszország

A tiltakozást a Népmozgalom nevű, nemrégiben alakult csoport szervezte, és a moldovai oroszbarát Sor Párt tagjai támogatták. A pártnak hat képviselője van a volt szovjet köztársaság 101 tagú törvényhozásában.

A SIS hétfői közleményét megelőzően, még február 13-án Sandu azt állította, hogy Moszkva összeesküvést szervezett a kormány megdöntésére annak érdekében, hogy az országot „Oroszország rendelkezésére” bocsássák, és letérítsék arról a pályáról, hogy egy nap majd csatlakozzon az Európai Unióhoz.

„Az úgynevezett ellenzék tiltakozásának álcázott erőszakos fellépésekkel kényszerítették volna ki a hatalomváltást Kisinyovban – mondta. – A terv végrehajtásában szerzői számos belső erőre támaszkodnak, de különösen olyan bűnözői csoportokra, mint a Sor alakulata és összes csatolt része.”

Sandu azt mondta, hogy az állítólagos orosz összeesküvés kormányzati épületek elleni támadásokat, túszejtéseket és szabotőrcsoportok egyéb erőszakos akcióit foglalta magában. Oroszország határozottan elutasította ezeket az állításokat.

Júniusban a mintegy 2,6 millió lakosú Moldova EU-tagjelölti státuszt kapott, ugyanaznap, mint Ukrajna.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG