Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bolgárok feladták a második atomerőmű ötletét


Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök
Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök

Mégis a korábban részlegesen bezárt Kozlodujba telepítik Bulgária új atomreaktorait. A telep régebbi blokkjait az Európai Uniós csatlakozás feltételeként zárták be, most egy máshová tervezett erőmű elemeit használják fel kibővítéséhez.

A bolgár kormány a többször jegelt, majd újraindított Belene atomerőmű-projekt már létező berendezéseit felhasználva bővíti ki az európai uniós csatlakozás feltételeként részben lezárt Kozloduj atomerőművet.

A kabinet szerdai döntése szerint a környezetvédő szervezetek által hevesen ellenzett beleni erőműprojekt már leszállított harmadik generációs orosz reaktorait viszik át Kozlodujba.

Belen: a többször jegelt és felélesztett bolgár atomerőmű-projekt

Egy 2013-as népszavazáson a bolgár szavazók többsége támogatta az új, beleni erőmű tervét. Mivel azonban nem volt meg a szükséges részvételi arány, a parlament dönthetett, amely még abban az évben felfüggesztette a projektet.

2018-ban a bolgár kormány viszont törölte az építkezési moratóriumot, majd egy évvel később francia, amerikai, orosz, kínai és dél-koreai cégeket választottak ki a projektben való részvételre. (A fővállalkozó az orosz Roszatom lett, amelyhez csatlakozott a francia Framatome és az amerikai GE Steam Power).

A Szabad Európa bolgár szerkesztőségének anyaga szerint a mostani döntés gyakorlatilag beveri az utolsó szöget a beleni erőmű koporsójába.

Amerikai vagy orosz reaktor?

A bolgár kormány októberben még tárgyalt arról a lehetőségről, hogy amerikai technológiával bővítsék ki Kozlodujt, de végül a Belenhez már leszállított orosz reaktorok mellett tette le a garast.

A második – de most meghiúsult – bolgár atomerőműről, Belenről még a kommunista vezetés idején döntöttek, 1981-ben. 1990-re azonban elfogyott a pénz és egészen addig állt a projekt, amíg Szimeon Sax-Coburg-Gota bolgár cár kormánya 2004-ben újra nem indította. A bolgár Nemzeti Elektromos Művek ekkor kezdett együttműködésbe az orosz Atomsztrojekszportprom nevű céggel.

A kooperáció 2012-ig tartott, amikor az első Boriszov-kormány ismét leállította a projektet. Az orosz cég kártérítési pert indított és a Nemzetközi Döntőbíróság 600 ezer eurót ítélt meg neki, mert már leszállította a tőle rendelt két reaktort.

2018-ban a harmadik Boriszov-kormány a beleni atomerőmű program újraindítása mellett döntött – de most ismét meggondolta magát, és döntése szerint Kozloduj marad az egyetlen bolgár atomerőmű-telep.

Kozlodujt részlegesen be kellett zárni az uniós csatlakozáshoz

Maga Kozloduj már 1974. óta üzemel és az Európai Unió az első négy „csernobili technológiára épülő” blokk bezárását követelte Szófiától az uniós belépés feltételeként. Jelenleg csak az 5. és 6. reaktorblokk üzemel.

A Kozlodujba telepítendő további orosz reaktorok már harmadik generációs, AES 92-es nyomottvizes változatok, amelyeket az közműszolgáltatók működési feltételeit ellenőrző szervezet, az EUR is hitelesített és a szakemberek szerint biztonságosabbak és gazdaságosabbak, mint elődeik.

Biztonsági rendszereik például lehetővé teszik a láncreakció gyors leállítását és olyan speciális megerősített beton- és fémburkolatba helyezik őket, amellyel balesetek esetén hatásosan elszigetelhetik azokat.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök szerdán úgy fogalmazott, hogy szerinte a 7. reaktor felépítése után „továbblépünk a 8. reaktorhoz”.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG