Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bulgária is mentességet nyert az olajembargó alól


Kiril Petkov bolgár miniszterelnök Brüsszelben 2022. május 30-án
Kiril Petkov bolgár miniszterelnök Brüsszelben 2022. május 30-án

Némi csúszással, de Bulgária is mentességet kapott az orosz olaj uniós embargója alól, ám nem határozatlan időre, csak 2024-ig. Így a burgaszi kikötő lesz néhány hónap múlva az egyetlen az EU-ban, amely fogadni fog orosz olajat is. A Gazprom közben újabb európai cégektől tagadta meg a gázszállítást.

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Bulgária is mentességet fog élvezni az uniós olajembargó tekintetében – írja a bolgár BTA hírügynökség.

Petkov szerint kulcsfontosságú Bulgária számára ez a lehetőség, mivel a burgaszi olajfinomító orosz olajra van optimalizálva, de így lehetőség nyílik az átalakítására. Elmondása szerint a burgaszi kikötő lesz az egyetlen az unióban, amely továbbra is fogadhat majd orosz olajat.

Bulgária esetében ez a mentesség viszont nem határozatlan idejű, mint amit Csehország, Szlovákia és Magyarország esetében lehetett eddig hallani. A pontos szankciós megállapodást még nem hozták nyilvánosságra.

Bulgária ugyanis csak 2024 végéig élhet a kedvezménnyel, amely azért is jelentős, mert az orosz olajtermékek az ukrajnai orosz offenzíva kezdete óta lényegesen olcsóbbak a világpiaci árú termékeknél a visszaesett kereslet miatt.

A Gazprom eközben felfüggesztette a gázszállítást a dán Ørsted energiavállalatnak, írja a Guardian. Hasonlóan járt a Németországba gázt szállító Shell Energy is. Mindkét cégnél azzal indokolták a tiltást, hogy nem voltak hajlandók rubelben fizetni az orosz gázért. Dánia később jelezte, hogy számítottak a Gazprom lépésére.

A holland kormány megbízásából gázzal kereskedő GasTerra számára is elzárták az orosz gázcsapot kedden. A cég később bejelentette, hogy találtak alternatív forrást arra a kétmilliárd köbméter gázra, amelyet a Gazprom szállított volna szerződés szerint mostantól októberig.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG