Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bulgária Görögországon keresztül, azeri gázzal ellensúlyozza az orosz kiesését


Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök (balra) és bolgár kollégája, Kiril Petkov megnyitja a gázcsapot az új gázvezeték átadásán a görögországi Komotiniben 2022. július 8-án
Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök (balra) és bolgár kollégája, Kiril Petkov megnyitja a gázcsapot az új gázvezeték átadásán a görögországi Komotiniben 2022. július 8-án

Görögország és Bulgária miniszterelnöke pénteken avatta fel azt az új gázvezetéket, amely Azerbajdzsánból szállít földgázt Bulgáriába, amelynek létfontosságú gázellátását áprilisban állította le Moszkva az ukrajnai orosz invázió miatt kialakult helyzetben.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hangsúlyozta: az új vezeték fontos, mert alternatív ellátási lehetőséget jelent Bulgária számára, a szomszédos Görögország pedig regionális energiaszállítási csomóponttá szeretne válni.

„Ez nem csupán egy gázvezeték, hanem egy létfontosságú, délről északra vezető energiahíd” – mondta Micotákisz a görögországi eseményen.

Hozzátette, hogy Európának összehangoltan kell reagálnia „Moszkva tudatos döntésére, hogy természeti erőforrásait politikai nyomásgyakorlásra, nyílt zsarolásra használja”.

„Ezt bolgár szomszédaink már nagyon jól ismerik” – mondta Micotákisz.

Moszkva április végén állította le a gázszállítást Bulgáriának, miután Szófia visszautasította a rubelben fizetést. A két volt szovjet szövetséges között az elmúlt hónapokban megromlott a viszony, júniusban Bulgária elrendelte hetven orosz diplomata kiutasítását, ami dühös reakciókat váltott ki Moszkvából.

Bulgária megbízott miniszterelnöke, Kiril Petkov kiemelte a gázvezeték kulcsfontosságú szerepét abban, hogy véget érjen Oroszország gázmonopóliuma az országában.

A pénteken felavatott, 182 kilométeres vezeték az északkelet-görögországi Komotini városától a közép-bulgáriai Sztara Zagoráig tart. Kezdeti kapacitása évi hárommilliárd köbméter gáz lesz, amely később ötmilliárd köbméterre bővíthető. A kereskedelmi szállítások várhatóan október elsején indulnak.

Görögország a Balkán energetikai csomópontja kíván lenni: a Kaszpi-tengerből és a Földközi-tenger délkeleti részéből kőolajjal és földgázzal, valamint lehetőség szerint Egyiptomból megújuló energiával látná el a régiót.

Görögország egy cseppfolyósítottföldgáz- (LNG) terminált is épít az északkeleti Alexandrúpoli kikötőjénél, amely Micotákisz szerint a jövőben további földgázzal látná el az új, görög–bolgár gázvezetéket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG