Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bulgária továbbra sem hagyja jóvá az észak-macedón EU-csatlakozási tárgyalásokat


Kiril Petkov és Várhelyi Olivér sajtótájékoztatója Szófiában 2022. június 9-én
Kiril Petkov és Várhelyi Olivér sajtótájékoztatója Szófiában 2022. június 9-én

Kiril Petkov bolgár miniszterelnök közzétette azon feltételeket, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy országa feloldja Észak-Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak blokkolását.

A kormányfő Várhelyi Olivér európai uniós bővítési biztossal tárgyalt csütörtökön, majd kijelentette, hogy szorosan figyelemmel fogják kísérni, hogy teljesülnek-e ezek a feltételek.

Petkov, akinek kormánya szerdán vesztette el parlamenti többségét, visszautasította pártja volt koalíciós partnerének azon vádjait, amelyek szerint a nemzeti érdekeket figyelmen kívül hagyva kész lenne feloldani a bolgár vétót az ügyben.

„Bulgáriának három világos feltétele van (…) Azért dolgozunk együtt, hogy meglássuk, képes-e az EU e feltételek garantálójává válni” – közölte.

Szófia egyebek mellett alkotmányos biztosítékok elfogadására szólította fel Észak-Macedóniát a bolgárok jogainak védelmére, illetve előrehaladást vár bizonyos vitás történelmi kérdéseket illetően.

Bulgária 2020-ban elutasította az európai uniós csatlakozási tárgyalások megindítását a szomszédos országgal, mondván, Szkopjének előbb el kell ismernie, hogy a macedón nyelvnek és identitásnak bolgár gyökerei vannak.

Várhelyi, aki az elmúlt fél évben immár negyedszer járt Szófiában, elégedetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy még mindig nem sikerült megoldást találni ezekre a kérdésekre.

Az ország EU- és NATO-szövetségesei megállapodást sürgetnek, megerősítendő az európai perspektívát Észak-Macedónia előtt, így segítve a nyugat-balkáni orosz befolyás visszaszorítását.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG