Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bulgáriában megszavazták az ukrajnai fegyverszállítást


A bolgár parlament szavazása Szófiában 2022. november 3-án
A bolgár parlament szavazása Szófiában 2022. november 3-án

A szófiai parlament többsége jóváhagyta az első katonai segítségnyújtási csomagot Ukrajna számára. Magyarország mellett Bulgária volt az egyetlen olyan európai uniós tagállam, amely eddig megtagadta a fegyverszállítást Ukrajna számára.

A képviselők 175:49 arányban fogadták el előző nap a négy Európa-pártiként számontartott parlamenti erő által benyújtott javaslatot.

Ennek értelmében a kormánynak egy hónapja van eldönteni, hogy milyen fegyvereket tudnak szállítani az ukrán hadsereg megsegítése érdekében anélkül, hogy az ártana az ország védelmi képességeinek.

Dimiter Sztojanov védelmi miniszter arról számolt be, hogy nem fognak nehézfegyverzetet szállítani, mert nem tudják pótolni a készletben lévő SZ-300-as és SZ-125-ös légvédelmi rendszereket, illetve a SZU-25-ös és MiG-29-es harci repülőgépeket.

Bulgária korábban beleegyezett, hogy részt vesz a megrongálódott ukrán katonai eszközök javításában, azonban a közvetlen fegyverszállításokat elutasította Rumen Radev államfő és az oroszbarát politikai pártok tiltakozásának hatására.

Ez is érdekelheti: A bolgár képviselőjelölt, akinek nincs ideje kampányolni, mert Ukrajnában harcol

Magyarország mellett így Bulgária volt az egyetlen olyan európai uniós tagállam, amely megtagadta a fegyverszállítást Ukrajna számára.

„A több fegyver több háborút jelent” – hangoztatta Kornelija Ninova szocialista frakcióvezető, aláhúzva, hogy ugyan pártja elítéli az orosz agressziót, Ukrajna katonai támogatásával Bulgária ellenintézkedések célpontjává válhat.

Az oroszbarát, nacionalista Újjászületés párt tiltakozást szervezett a parlament elé a szavazás idejére, mondván, hogy a fegyverek szállításával az ország belesodródhat a háborúba.

Az ukrajnai fegyver- és lőszerszállítást heves viták övezik Bulgáriában már a háború kirobbanása óta, s a parlament is erősen megosztott volt a kérdésben.

Miközben Bulgária az EU-nak és a NATO-nak is tagja, a társadalomban sokan viseltetnek rokonszenvvel Oroszország iránt a közös történelmi, kulturális és vallási gyökerek miatt. Emellett az ország továbbra is erősen függ Moszkvától az energiaellátás tekintetében.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG